SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Baileys Coffee CUP 2024

Chuťový a vizuálny zážitok nielen v šálke kávy

Dňa 16. 2. 2024 sa v priestoroch Divadelnej reštaurácie DJGT vo Zvolene uskutočnila súťaž organizovaná Strednou odbornou školou hotelových služieb a obchodu  vo  Zvolene.  Súťaž pod názvom Baileys Coffee CUP 2024 otvorilo tanečné vystúpenie skupiny Missy Felaz a následne príhovor p. zástupkyne Mgr. Michaely Lúštikovej.

Sponzorsky súťaž podporili spoločnosti ITALMARKET SLOVAKIA, a.s.; Rajo; Metro; Coop Jednota Krupina; Tesco; GPM VOZ, s.r.o. – veľkoobchod ovocia a zeleniny, Zvolen; Vinojek – Jaroslav Knápek; Coffeein – slovenská pražiareň kávy. Generálni partneri súťaže boli Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zvolen; Divadelná reštaurácia; Hotel Academic; Baileys Original Irish Cream – celosvetovo najpredávanejší krémový likér a Cipolla caffé – banskobystrická pražiareň kávy. Mediálne súťaž podporilo Rádio Regina Stred. Garantom súťaže bol  Stanislav Cibuľa zo Školy baristu. Súťaže sa zúčastnilo 27 študentov z 15 škôl.

Z názvu súťaže vyplývajú hlavné ingrediencie, ktoré študenti museli použiť v miešanom nápoji. Súťažiaci mali na výber z dvoch druhov Baileys likéru, a to Baileys likér Original alebo Baileys de Luxe Chocolat. Druhou surovinou bola káva a ostatné bolo na predstavivosti a chuťových pohárikoch študentov.

Súťažilo sa v dvoch disciplínach. Prvou bola príprava 2 porcií espressa, 2 porcií cappuccina, ktoré mohli byť pripravené aj formou Latte Art. Druhou disciplínou bolo miešanie voľného nápoja z povinných ingrediencií. Všetko sa odohrávalo pod odborným dohľadom deviatich porotcov. Predsedom poroty bol garant súťaže p. Stanislav Cibula. Študenti súťažili o prvé tri miesta a o ceny za najlepšie espresso, najlepšie cappuccino, najlepšie cappuccino LATTE ART, najlepšiu techniku, najlepšiu prezentáciu, najlepšieho nováčika a o cenu za najlepší Baileys nápoj. Účastníci z rôznych kútov Slovenska mali možnosť bezprostredne konzultovať pracovné postupy priamo s porotcami, a tak si okrem diplomov, cien a darčekov odniesli najmä cenné rady a skúsenosti.

Našu školu reprezentovali dvaja žiaci z odboru hotelová akadémia, a to Martina Štefková zo IV.H a Radovan Gál z III. H. Obidvaja študenti podali vynikajúci výkon aj napriek tomu, že na výsledkoch sa podpísal hlavne stres z ich prvej baristickej súťaže. Martina získala vynikajúce 2. miesto v kategórii Nováčik a celkové 5. miesto, za čo jej úprimne gratulujeme a prajeme veľa úspechov.

 

Celkové umiestnenie súťažiacich:

1.miesto – Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

2.miesto – Dominik Jahoda, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, B. Bystrica

3.miesto – Richard Kniezner, Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov

 

Ocenení za:

najlepšie espresso – Simona Mirgová, Stredná odborná škola dopravy a služieb, Nové Zámky

najlepšie cappuccino – Ema Miklošková, Hotelová akadémia, Brezno

najlepšie cappuccino LATTE ART – Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

najlepšiu techniku – Dominik Jahoda, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Banská Bystrica

najlepšiu prezentáciu – Matěj Matejček, Súkromná hotelová akadémia, B. Štiavnica

najlepší nápoj s likérom Baileys – Nataša Holíková, Súkromná spojená škola EDUCO, Námestovo

 

Najlepší nováčik:

1.miesto – Maté Csank, Súkromná stredná odborná škola, Rimavská Sobota

2.miesto – Martina Štefková, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zvolen

3.miesto – Tatiana Behánová, Stredná odborná škola obchodu a služieb, Čadca

 

Po tohtoročnom úspešnom ročníku sa už teraz tešíme na prípravu ďalšej skvelej príležitosti pre všetkých mladých nádejných baristov.

Naším cieľom opäť bude premeniť zrnká kávy na chuťový a vizuálny zážitok.

                                                                                                       

Mgr. Eva Wahlandtová


Nemeckí praktikanti u nás v škole už po desiaty raz

Nemeckí praktikanti z partnerskej školy Staatliches berufsbildendes Schulzentrum Jena-Göschwitz sa stali neodlučiteľnou súčasťou vyučovania v našej škole a školských prevádzkach odborného výcviku. V tomto roku sme oslávili malé jubileum - 6 praktikanti spolu so svojimi vyučujúcimi (Jörg Missale, Maria Berg a Andrea Uhlmann) absolvovali u nás 3-týždňovú odbornú stáž v rámci projektu Erasmus+ už po desiaty raz, konkrétne v termíne od 13.januára do 2.februára 2024.

Cieľom odbornej stáže nemeckých žiakov z odborov hotelový pracovník a kuchár bolo rozvíjať odborné a jazykové zručnosti. Hlavným komunikačným jazykom bola okrem nemčiny najmä angličtina. Nemeckí praktikanti sa počas úvodného jazykového minikurzu naučili spolu so slovenskými žiakmi a vyučujúcou Katarínou Halmovou aj základy slovenčiny. Ďalším z cieľov stáže bolo spoznať slovenskú gastronómiu, ako aj krajinovedu, kultúru a tradície slovenského národa.

Odborná prax nemeckých žiakov zameraná na slovenskú gastronómiu prebiehala počas prvých dní najmä v škole – v odbornej učebni č.79 si spolu s vyučujúcou Zuzanou Ťavodovou a našimi žiakmi vyskúšali flambovanie palaciniek, prípravu rôznych typov kávy a správnu techniku nosenia tanierov. V cvičnej kuchynke pripravili pod dohľadom vyučujúcej Amálie Nociarovej spolu s našimi žiakmi triedy II.H chutné 4-chodové slovenské menu (bryndzový koláč s jarnou cibuľkou, zlatý slepačí vývar, grilovanú krkovičku s haluškami s kyslou kapustou, šišky s jahodovou penou). V cukrárskej dielni spolu s MOV Tomášom Mihalčíkom a našimi žiakmi vyrábali košíčky z lineckého cesta, ktoré si vyzdobili podľa vlastnej fantázie. S vyučujúcou Vierou Sebíňovou si ozdobami z cukrárskej hmoty dekorovali sladké tanieriky a spoznali techniku výroby karamelových ozdôb. Odborná stáž nemeckých praktikantov pokračovala v školských prevádzkach odborného výcviku – v Divadelnej reštaurácii a v Hoteli Academic, kde ich vyučujúca odborných predmetov Zuzana Ťavodová naučila správne namiešať Cézar šalát pri stole hosťa, vyskúšali si dekantáciu červeného vína a filetovanie pstruha. Okrem tréningu odborných zručností absolvovali aj prax v kuchynskej prevádzke a v servise Hotela Academic a Divadelnej reštaurácie pod vedením MOV Márie Kaľamárovej, Vladimíra Staššáka, Ľuboša Barana a Evy Wahlandtovej. Počas odbornej exkurzie do najstaršej rodinnej pražiarne kávy Caffe Oro vo Zvolene sa dozvedeli zaujímavé informácie o technológii praženia kávy. Absolvovali aj exkurziu do prvého zvolenského pivovaru Vŕšky a ochutnali rôzne druhy piva vareného tradičným spôsobom s dodržaním pôvodnej tajnej receptúry.

Spolu s vyučujúcimi nemeckého jazyka (Beátou Mogišovou, Katarínou Halmovou, Vladislavom Bednárikom a Miroslavou Weissovou) vo voľnom čase spoznávali nielen Zvolen a jeho okolie, ale i ďalšie mestá a miesta Slovenska (Banskú Bystricu, Banskú Štiavnicu, Kremnicu), pozreli si drevený artikulárny kostolík v Hronseku zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, zámok na Vígľaši, absolvovali výlety na rozhľadňu na Krahuliach a do lyžiarskeho strediska na Táľoch, spolu so skúseným horským vodcom Markom Weissom sa vybrali na túru z Hrebienka v zasnežených Vysokých Tatrách. Venovali sa aj športovým aktivitám – bowlingu a lasergame, naživo si pozreli  hokejový zápas medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, zabavili sa na diskotéke v Ministry of Fun v Banskej Bystrici

Počas slávnostného večera v Divadelnej reštaurácii dňa 1.februára 2024 boli nemeckým praktikantom odovzdané Europasy a certifikáty potvrdzujúce získané odborné a jazykové zručnosti.

Pevne dúfame, že sa nemeckým praktikantom u nás páčilo, odniesli si od nás veľa cenných skúseností a zaujímavých zážitkov. Veríme, že pobyt vo Zvolene ich očaril natoľko, že sa na Slovensko v budúcnosti ešte určite radi vrátia.

Dvojnásobný úspech v semifinálovom kole súťaže

Skills Slovakia Gastro Junior Metro CUP

Od 22. septembra 2023, kedy sa naši zruční kuchári a cukrári umiestnili v striebornom pásme na VII. ročníku súťaže Banskobystrický GASTRO CUP 2023 v priestoroch Hotela Národný dom v Banskej Bystrici, ubehlo už veľa týždňov. Avšak žiaci a majstri odborného výcviku oboch odborov po tomto úspechu neprestali hľadať inšpirácie, zdokonaľovať svoje zručnosti a pracovať na sebe, naopak, zhostili sa svojej úlohy reprezentovať našu školu na semifinálovom kole v Piešťanoch veľmi zodpovedne.

Výsledkom ich niekoľko týždňových príprav je opätovný úspech.

Okresné kolo ONJ


Dňa 18.1.2024 sa konalo v CVČ DOMINO okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentovali žiaci:
Marko Tokár z I.A v kategórii 2A
Milan Macko z V.H v kategórii 2B
Sophia Marková z III.A v kategórii 2D.


Každý súťažiaci sa vo svojej kategórii umiestnil na 3. mieste.
Všetkým súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

Okresné kolo OAJ


Dňa 17.1.2024 a konalo v CVČ DOMINO okresné kolo olympiády v anglickom jazyku.
Našu školu reprezentovala žiačka Alžbeta Pálková zo 4.A triedy v kategórii 2 D. Umiestnila sa na 4. mieste s veľmi tesným bodovým ziskom od prvých troch miest.
Žiačka veľmi pekne reprezentovala našu školu , výkony súťažiacich boli mimoriadne vyrovnané a vo výslednom poradí rozhodovali iba nepatrné bodové rozdiely.

Národná súťaž z ekonómie a financií pre stredné školy

Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií. Svojím poňatím prispieva k rozvoju  schopností a znalostí stredoškolákov v tomto odbore. Otázky do súťaže  Ekonomickej olympiády spoluvytvárajú ekonómovia a odborníci z  Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INES, Českej národnej banky a Inštitútu ekonomického vzdelávania INEV.

Cieľom Ekonomickej olympiády je podporovať ekonomické vzdelávanie  a vzbudiť záujem o ekonomické témy u mladých ľudí. Vyhľadáva medzi  stredoškolákmi nadaných budúcich ekonómov s cieľom podporiť ich v ďalšom rozvoji.

Celonárodná ekonomická súťaž môže prepojiť najúspešnejších stredoškolákov s ekonómami a expertmi, ktorí môžu študentov  inšpirovať a podporovať na študijnej a kariérnej ceste.

V decembri 2024 sa zapojila naša škola do 7. ročníka Ekonomickej olympiády. V rámci Slovenska súťažilo 2 185 žiakov s priemernou úspešnosťou 47%. Z našich 37 súťažiacich žiakov dosiahlo túto hranicu  50%. Alžbeta Pálková zo IV. A – obchodná akadémia postúpila do krajského kola. Gratulujeme. Vo februári 2024 jej budeme držať palce.

SOŠ hotelových služieb a obchodu

realizuje projektový zámer

„zaPARKuj na Podborke“

 

Naša stredná škola je dominantou sídliska Podborová. Okolie školy s množstvom zelene v minulosti slúžilo pre potreby školy, ako aj na regeneráciu pre obyvateľov miestneho sídliska. V posledných rokoch sa do revitalizácie zelene neinvestovalo kvôli ťahajúcim sa reštitučným konaniam. Ale stav nášho okolia nás trápil -  zakopaný stavebný odpad, zaplienenie náletovými burinami, staré stromy.

Preto sme sa rozhodli vypracovať projekt s názvom „zaPARKuj na Podborke“. Chceme postupne  obnoviť rastlinnú rôznorodosť, vytvoriť vhodné podmienky pre opeľovačov – výsadbou aj výrobou hmyzieho hotela. Rovnako chceme podporiť zachytávanie vody v krajine a znížiť tak dopady globálneho otepľovania. A tretím dôvodom pre realizáciu projektu  sú mladí ľudia na Podborke – bolo by super podporiť našu školskú komunitu, posilniť vzťah a zodpovednosť žiakov k svojmu okoliu.

Aj keď je zima, my postupne začíname. Odštartovali sme prvú fázu. V mesiaci november prebehli vo vybraných triedach prednášky a tvorivé aktivity ako teoretický základ k téme globálneho otepľovania pod taktovkou Ing. Paulíkovej z organizácie World Wide  Fund for Nature. Žiaci sa naučili, aké faktory globálne otepľovanie spôsobuje, aké sú následky na ekosystémy, na biodiverzitu,  ale aj na ľudskú spoločnosť. Následne sami navrhovali adaptačné opatrenia  na zmiernenie dosahov klimatických zmien v lokalite našej školy.

No a po činnostiach v teple a pohodlí našej školy nás na jar čakajú aktivity von. Už sa aj tešíme na trošku fyzickej práce, či už pri úprave terénu, výsadbe nových rastlín, alebo pri zhotovovaní hmyzieho hotela a vtáčích búdok. Pevne veríme, že sa nám podarí vytvoriť príjemné prostredie, kde po vyučovaní zaPARKujú nielen naši žiaci, ale aj obyvatelia sídliska

 

Projektový zámer  je realizovaný s finančnou podporou

Zeleného vzdelávacieho fondu 4/2022 formou dotácie z Environmentálneho fondu

Design by: www.diablodesign.eu