Naši baristi a barmani na Danubius Gastro
V dňoch 26. až 28. januára 2018 sa v rámci výstavy Danubius Gastro uskutočnila súťaž baristov - Slovak barista cup junior a súťaž barmanov Master cup 77 2018. Naša škola vyslala do týchto súťaží aj našich žiakov.
V kategórii Slovak barista cup junior nás reprezentovali Martina Rapcová a Rastislav Pertzian z triedy IV.H. Súťažiaci baristickej súťaže mali v priebehu 10 minút pripraviť pre dvojčlennú chuťovú porotu 2 cappuccina, 2 espressa a 2 rovnaké miešané nápoje podľa vlastného výberu. Povinná ingrediencia pri príprave voľného nápoja bola káva a sirup Monin, zvyšok už bol na fantázii a kreativite súťažiacich. Každého súťažiaceho pri príprave nápojov sledovala a hodnotila technická komisia. Komisia hodnotila aj nastavenie profesionálneho kávového mlynčeka. Výsledkom nastavenia mala byť správna hrúbka mletia na prípravu espressa v čo najkratšom časovom limite. Súťaže sa zúčastnilo 33 baristov z rôznych odborných škôl z celého Slovenska. Martina a Rastislav v konkurencii skúsených baristov z viacerých hotelových akadémií skončili na 15. až 25. mieste.
V súťažnej kategórii barmanov Master cup 77 2018 nás zastupovali Gabriel Nevlazla z triedy II.K a Nikola Chrienová zo triedy IV.H. Súťažiaci mali v priebehu 4 minút pripraviť pre dvojčlennú porotu 2 rovnaké voľné nápoje podľa vlastného výberu. Povinná ingrediencia pri príprave voľného nápoja bola vodka Master 77, zvyšok už bol opäť na fantázii a kreativite súťažiacich. Súťažilo 16 súťažiacich z rôznych odborných škôl z celého Slovenska. Nikola a Gabriel súťažili prvýkrát, ale v konkurencii skúsených barmanov z viacerých hotelových akadémií si počínali dobre, Gabriel získal 7. miesto a Nikola 10. miesto.
Menovaní žiaci získali motiváciu na sebe pracovať a zdokonaľovať, aby nás reprezentovali na ďalších súťažiach.
Jozef Weis