Prepojili sme teóriu v praxou v Dolných Rykynčiciach
V nadväznosti na teóriu, ktorú my pedagógovia najradšej preklápame do praxe, sme využili vhodný čas a deň 27. september 2022 a naplno sme sa pohrúžili do témy Víno. V skorých ranných hodinách sme so žiakmi III. H, odboru hotelová akadémia, a s brigádnikmi Jaroslava Šuchmu, hlavného hospodára viníc pána v Dolných Rykynčiciach, obsadili krásne strapcami hrozna okúzľujúce miesto v rozlohe 10 hektárov v regióne Hont. Pán Šuchma nás previedol vinicou a zoznámil s odrodami, ktoré majú vysadené. Preškolil nás o chorobách viniča a ich vplyvoch na hrozno. Neodmysliteľnou časťou práce vinára je starostlivosť o vínnu révu, ktorej venujú vinári najvyššiu pozornosť v chladných obdobiach. Po zbere hrozna sme sa presunuli na miesto, kde sa hrozno upravuje a mení na víno. Pozorne sme sledovali tento zaujímavý a pracný pracovný proces a žiaci mali možnosť klásť otázky. Videli sme, že práca s hroznom podlieha aj prísnej hygiene. Celý proces odborne a dopodrobna vysvetlený odborníkmi je pre nás na nezaplatenie. Po fyzickej práci sme nakoniec skončili pri degustácii odrôd, ktoré nám pán Jaroslav Knápek nakvapkal do degustačných pohárov.
Práca vinára je krásna, ale aj náročná, pretože vinári nemajú istotu, čo im ďalší rok prinesie. Každá práca má svoje čaro, ale práca vinára má tekuté tajomstvá.
Mgr. Jana Lipnická
> >