SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Život v ohrození

Po dlhšej prestávke sme sa my slovenčinári a naši žiaci stretli na 3. ročníku zaujímavého literárno-výtvarného workshopu  pod názvom Život v ohrození  dňa 5. mája 2022.

Nie je nám ľahostajné, čo sa deje vo svete, ale aj medzi mladými ľuďmi. Nie je nám ľahostajné, ako sa bude uberať život na našej modrej planéte. Práve preto 27 mladých ľudí dalo na papier perom či štetcom svoje postoje či názory k dvom podtémam workshopu, a to Riziká v živote správania sa mladých ľudí a Riziká správania sa k našej Zemi. Tvorili v príjemnej atmosfére a vytvorili veľmi pekné a zaujímavé literárne a výtvarné práce. 

A my sme už len hodnotili a odmeňovali. V literárnej tvorbe sme udeľovali ceny za básnickú tvorbu a prozaickú tvorbu. Dve žiačky sa vyjadrili k problému v anglickom jazyku a zvládli to vynikajúco. Zamerali sme sa hlavne na obsahovú a štylistickú stránku ich prác.

Básnická tvorba:

I.miesto- Daniela Fáberová (I.A)

II.miesto- Matúš Berky (I.O)

III.miesto- Miroslava Nagyová (I.O), Paulína Štullerová (II.Z)

IV.miesto- Roman Šuchma (II.H)

Prozaická tvorba:

I.miesto- Ľudmila Pálenkášová (II.H)

II.miesto- Sebastián Kozelka (II.H)

III.miesto- Kristína Karlovská (II.G), Aneta Paľková (I.Z)

IV.miesto- Laura Bergnachtová (I.H)

Anglická tvorba:

I.miesto - Daniela Sasová (III.A)

II.miesto- Nina Marková (III.A)

 

V literárnej súťaži sme hodnotili netradične, vyhlasovali sme najlepšie práce a úspešné práce. 15 maliarov školy zaujímavo pretvorili tému workshopu do farieb.

Za najlepšie výtvarné práce boli vyhodnotené výtvarné prejavy Kristíny Luptákovej (I.A), Anežky Jašušákovej (IV.H), Michaely Kuricovej (III.H), Rebeky Sovskej (III.H), Ivety Chovancovej a Michaely Pechovej (II.Z). Za úspešných maliarov boli vybratí Kristína Karlovská (II.G), Silvia Giertlová, Sophia Marková, Lea Žilíková a Michal Slovák (I.A), Miroslava Nagyová (I.O), Lea Rerichová (I.Z), Bianka Horváthová a Romana Filipová (III.Z).

Tešilo nás, že aj pri vyhodnocovaní výsledkov vládla príjemná atmosféra. Účastníci s úsmevom na tvári prijímali ocenenia – diplomy a vecné ceny.

Tešíme sa všetci na ďalší ročník tvorivosti.     

Vaši slovenčinári

FOURFEST 2022 A MY

            Po dvoch rokoch odmlky sa znova otvorili brány festivalu odborných zručností  známeho pod názvom FourFest. Trinásty ročník festivalu škôl krajín V4 prebiehal, ako tradične, v Rimavskej Sobote a organizovala ho, ako vždy, Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote pod záštitou predsedu BBSK Ing. Jána Luntera.

            Dňa 10. mája 2022 sa tejto na súťaži stretlo 140 účastníkov, z 30 škôl zo 4 krajín– zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Hlavnými myšlienkami festivalu boli konfrontácia zručností, výmena skúseností a nadväzovanie priateľstiev škôl, ktoré patria do Vyšehradskej štvorky. Dohľad nad súťažou mala odborná porota pod vedením šéfkuchára Richarda Cisára a českej herečky a gurmánky Markéty Hrubešovej. Súťaž sa niesla v znamení jari – obdobia farieb, vôní a chutí. Práve to znamenie jari bola výzva a naša škola vyslala do súťaže kuchára, baristku, barmanov, someliérov, kaderníčky, kozmetičku i obchodnú pracovníčku. A zbierali sme ceny. Samozrejme, boli aj porazení, ale to k súťaži patrí. A čo je pravdou, každý úspech i neúspech posúva vpred.

             Z kuchárov nás reprezentoval Miroslav Ľupták (II.G). Jeho úlohou bolo pripraviť jedlo z hlavnej suroviny, ktorou bol pstruh. Svojím pošírovaným pstruhom, špargľovým pyré a jarnou zeleninou sa prebojoval do zlatého pásma a stal sa absolútnym víťazom.

             V kategórii someliérov bojovali za naše farby Šimon Havlík a Simona Oláhová (obaja z triedy IV.H). Popasovali sa s testom, predviedli dekantovanie  červeného vína. Neumiestnili sa na popredných miestach, ale i tak vzorne reprezentovali školu a seba.

             V súťaži baristov výborne uspela Michaela Hanesová (III.H). Nemala pred sebou ľahkú úlohu. V limite 10 minút musela pripraviť 2 espresá, 2 kapučína a 2 miešané nápoje s hlavnou zložkou – sirupom Vlčie maky. Obsadila III. miesto a za svoj nealkoholický nápoj Sprinchino získala I. miesto. Recept má k dispozícii víťazka súťaže. Je to jej know-how. A úspešný.

            Za barmanov nás reprezentoval Timotej Rudík (III.H) - pripravil zaujímavý miešaný nápoj  Sticky lips - použil vodku, Cointreau, limetkovú šťavu, Monin pyré Yuzu, Monin sirup  cukrová trstina,  pitahayu ako ozdobu. Ďalším súťažiacim bol Radovan Gál (I.H). Jeho miešaný nápoj Under pressure obsahoval Nicolas vodku, Limoncello, Monin cukrová trstina, limetkovú šťavu, pomarančový džús a Monin grenadína. Ozdobil ho sušenou limetkou a mätou. Presné recepty poskytnú autori. Obaja vzorne reprezentovali školu.

            Prejdeme do sféry krásy.

            Naše kaderníčky súťažili medzi 12 školami. Monika Klanduchová (III.M) predviedla svoje zručnosti v kategórii Pánsky módny účes a Bianka Kulichová (III.M) v kategórii Kokteilový účes spomedzi 16 súťažiacich si vybojovala II. miesto.

            Ďalšie prvé miesto získala kozmetička Zuzana Krnáčová (IV.Z) za svoju Jarnú vílu. Jej Jarná víla predbehla 7 súťažiacich.

Za odbor obchodný pracovník našu školu zastupovala  Bibiana Chovancová (III.G). Jej úlohou v súťaži s témou Jar - obdobie farieb bolo balenie fľaše, balíčka, dekorovanie stola v  50-minútovom limite.  Hodnotil sa  výber baliaceho papiera a doplnkov, nápaditosť balenia, technika balenia. Naša Bibiana si počínala veľmi dobre, hoci sa neumiestnila na popredných miestach.  

My sme radi za krásne umiestnenia našich žiakov po náročných mesiacoch, ktoré postihlo teoretické či praktické vyučovanie. Spojili sme všetky sily a išli sme súťažiť. A celkovo sme obstáli výborne.

Jarná kvapka krvi

Ten život možno nazvať dobrým, v ktorom dobré skutky tak husto nasledovali, že nebolo medzi nimi medzery.“ 

Marcus Aurelius

Nepatrná červená kvapka, ktorá však dokáže robiť zázraky – zachrániť ľudský život.

4.mája 2022 sa na našej škole uskutočnilo, po takmer dvojročnej odmlke, dobrovoľné darovanie krvi. Táto humánna akcia sa niesla v znamení jari. Študenti školy sa rozhodli opäť pomáhať a prišli darovať túto nenahraditeľnú tekutinu, najvzácnejší dar, ktorý je nevyhnutný pre náš život.

Mobilného odberu sa zúčastnilo 30 dobrovoľníkov, medzi ktorými  neboli len  študenti, ale aj zamestnanci školy. Zamestnanci mobilnej transfúznej jednotky z Banskej Bystrice urobili 23 odberov. Keďže sme mobilný obder mali po dvoch rokoch z 20 študentov, ktorí darovali krv, bolo 18 prvodarcov.

Poďakovanie patrí aj zamestnancom, ktorí sa bez nároku na voľno,  tiež pravidelne zúčastňujú odberov. Do kresla si opäť sadli a krv darovali Mgr. Štefan Suja, Ing. Žaneta Sotáková  a Mgr. Iveta Straková.

Ostáva len veriť, že po dvojročnej odmlke  nadviažeme na tradíciu pravidelného darcovstva na našej škole, pretože sú ľudia, ktorých trápia rôzne závažné ochorenia, obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie a potrebujú krv.

Uvedomujeme si, že dobrovoľné darovanie krvi je skutočným  darom života, ktorý môže zdravý človek poskytnúť chorým ľuďom.  A my veríme, že sme pomohli zachrániť aspoň jeden ľudský život.

H3KNI SA Podborka!

„Čakala som nejakú nudnú prednášku, ale bolo to super a zábavné.“ (Laura)

„Škoda, že som sa mohla prihlásiť len na tri workshopy.“  (Viktória)

„Bola tam príjemná atmosféra bez akéhokoľvek pocitu hanby či neistoty, páčilo sa mi, že sme sa mohli medzi sebou rozprávať úplne uvoľnenie o všetkom, aj rozoberať úplne bežné témy a zážitky zo života. Myslím si, že workshopy mi pomohli vyjsť z tzv. mojej komfortnej zóny, pretože sa nám venovali aj jednak každému zvlášť a mala som možnosť hovoriť aj o svojich snoch a cieľoch, pri ktorých nás podporovali.“ (Liana)

Toto sú len tri názory, ale takáto bola najčastejšia spätná väzba od všetkých študentov po absolvovaní troch diskusných workshopov  celodenného  projektu H3KNI SA! Pre študentov našej školy to nebol len deň bez učenia, 3. máj sa stal dňom plným výziev, inšpirácií a  podnetných stretnutí so zaujímavými ľuďmi.

Naši študenti diskutovali v malých skupinkách s „takmer rovesníkmi“, ktorí našli spôsob, ako niečo v živote dosiahnuť a realizujú sa v rôznych oblastiach verejného života. Rozprávali, diskutovali, polemizovali, pýtali sa a skúšali... zisťovali,  čo ich robí šťastnými, čo ich zaujíma, čoho sa boja, čo im spôsobuje stres. Workshopy boli zamerané na témy, ako sú ekológia, občiansky aktivizmus, pozlátko sociálnych sietí, hoaxy a konšpirácie, duševné zdravie, cestovanie, podnikanie, financie, vzťahy a sex, šport a životospráva a ďalšie.

Projekt H3KNISA prináša iniciatíva Na veku záleží, ktorá sa venuje problematike fajčenia mladistvých a predaju cigariet maloletým už takmer štvrťstoročie.

„Cez príbehy zaujímavých ľudí a lektorov, ktorí fajčenie nepovažujú za cool, chceme študentom pomôcť uvedomiť si, že fajčenie by nemuselo byť súčasťou ani ich života. Jednou z pilotných škôl bola dnes aj Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu vo Zvolene,“ dodáva Matúš Okajček, ambasádor projektu, tiež známy ako influencer To je ten náš Matúš.

Takto vznikol projekt, ktorý sa namiesto poúčania o škodlivosti fajčenia,  prikazovania a zakazovania snaží nasmerovať mladých novým smerom, kde už cigarety nebudú hrať prvé husle.

Sme radi, že aj naši študenti sa mohli heknúť na iný level a ako vyjadrila nádej riaditeľka našej školy Helena Hrnčiarová, že naši študenti v diskusiách s influencermi prišli na to, že prvý krok na ceste za úspešnou budúcnosťou musia spraviť oni sami.

Skills Slovakia Gastro Junior DEBIC CUP 2022

Naši cukrári tento školský rok nezaháľajú. Po súťažiach vo februári a marci prišiel apríl a s ním aj súťaž Skills Slovakia Gastro Junior DEBIC CUP. Celoslovenské finále tejto súťaže sa konalo 29. apríla 2022 v bratislavskej Inchebe počas Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2022. 

Našu školu zastupovali žiačky 3. ročníka odboru cukrár v 2. ročníku súťaže Danubius

GASTRO JUNIOR DEBIC CUP. Kristína Madarászová a Lívia Hegedűšová v časovom limite 120 minút pripravili tartaletky s mangovo-banánovou chuťou a s ovocím. Povinnou surovinou pri dezerte  bola smotana Stand & overun – Debic a čokoláda Callebaut – Zeus Braun.  Svoju sladkosť pomenovali Jar na tanieri. Konkurencia bola veľká. Porota, v zložení p. Michala Baniara, Ing. Dagmar Poláčkovej a Bc. Márii Vyškebovej, udelila dievčatám 6. miesto. 

Žiačky sa síce neumiestnili na stupňoch víťazov, ale aj tak vzorne reprezentovali našu školu, ukázali svoje kvality. V ďalších súťažiach im želáme veľa úspechov. 

OZNAM - PRIJÍMACIE SKÚŠKY - VÝSLEDKY

Výsledky prijímacieho konania budú zverejnené dňa 18.5.2022. (postup podľa usmernenia Ministerstva ŠVVaŠ)

V prípade, že sa Vaša dcéra/ Váš syn umiestnia na mieste, ktoré prevyšuje plánovaný počet žiakov, ktorých môžeme prijať a máte o tento odbor na našej škole záujem, je nutné poslať nám čo najskôr mailom, prostredníctvom EduPage resp. osobne odvolanie. Bez odvolania nie je možné meniť pôvodné rozhodnutie.

Záväzné potvrdenie o nastúpení/nenastúpení žiaka  na SŠ je potrebné zaslať (prostredníctvom Edupage, mailom, poštou alebo osobne) v termíne od 18.5.2022 do 23.5.2022.

Prípadné voľné miesta na všetky odbory pre 2. kolo prijímacích skúšok budú známe po 24.5.2022.

Link Ministerstvo ŠVVaŠ - Usmernenie k prijímaciemu konaniu na stredné školy pre školský rok 2022/2023

 

ŠTUDIJNÉ ODBORY - VÝSLEDKY PS > stiahnite si vo formáte > PDF

 

UČEBNÉ ODBORY - VÝSLEDKY PS > stiahnite si vo formáte > PDF

 

Deň narcisov 2022 – návrat do ulíc

„Lásku, porozumenie,  pomoc a nádej to je to najkrajšie, čo môžeme chorým ľuďom dať, veď nikdy nevieme, čo sa môže v živote stať a či aj my ju nebudeme potrebovať. Čím viac venujeme život ostatným, tým je hodnotnejší.“  Henrich von Kleist

 

28. apríla 2022 sme sa po dvoch rokoch pauzy zapojili do dobrovoľnej zbierky Deň narcisov. Obyvatelia Zvolena sa opäť v uliciach mesta streli s dobrovoľníčkami, ktoré sa snažili podporiť dobrú vec.

Určite každý z nás pozná človeka, ktorý bojuje so zákernou chorobou, akou je rakovina. Symbolom tohto dňa sa stal žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami, ktoré bojujú s touto zákernou chorobou. Aj takýmto spôsobom sa Liga proti rakovine snaží pomáhať onkologickým pacientom a ich rodinám. Jej aktivity by však neboli možné bez príspevkov ochotných ľudí, ktorí symbolickou kúpou narcisu prispievajú na dobrú vec. Medzi takéto ušľachtilé aktivity patrí aj Deň narcisov.

Stali sme sa „narcismi“ a pomohli dobrej veci, pretože už  tradične sa naša škola zapája do  zbierky. Naše študentky sa vydali do zvolenských ulíc, aby podporili tento jedinečný projekt. Do ulíc sa vydalo 10 dobrovoľníčok, ktorým sa podarilo vyzbierať 714 €.

Svojou aktivitou dali najavo, že rakovina sa týka nás všetkých, bez výnimky. Tým, že sme si pripli žltý narcis, vyjadrili sme svoju podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Narcis ako jeden z prvých kvietkov jari predznačuje príchod tohto obdobia, prebúdzania prírody a života. Tak je i symbolom nádeje, že aj náročný boj môže mať dobrý koniec.

Krehký narcis má veľkú silu, pretože každoročne spojí na Slovensku tisícky ľudí, ktorí sú ochotní podporiť symbolickou kúpou narcisu onkologických pacientov a ich rodiny.                                                                                             

Veď čo keď raz ...

Design by: www.diablodesign.eu