Je čo škole vrátiť
Prvý decembrový deň bol takým malým sviatkom pre výber žiakov gastronomických odborov. Za oknami poletovali vločky prvého tohtoročného snehu a v kuchynke – v odbornej učebni sa niesla vôňa z kulinárskych špecialít. Miestnosť dýchala zážitkovým varením. O tento zážitok sa postaral Lukáš Guzman, majiteľ firmy Empresa catering, ale hlavne náš bývalý študent odboru hotelová akadémia.
Chuťové poháriky sa rozozvučali pri ochutnávaní kačacieho rillettess s cibuľovým čatní, domácou brioškou s karamelizovaným cumquatom a mikrobylinkami. Bravčový bôčik s karfiolovým pyré s vanilkou či jablká na bielom víne presvedčili, že bôčik vôbec nemusí byť mastný, ale šťavnatý a chrumkavý. A keď ho servírujete s mikrobylinkami z brokolice s chipsami z karfiolu, jedlo sa postará o silný gastronomický zážitok.
A čo sladká bodka na záver? Nechýbala- patrila čokoládovej tartaletke s drobenkou a rozmixovanou mätou s cukrom v kombinácii s jedlými kvetmi.
Žiaci sa nielen oboznámili s moderným prístupom spracovania tradičných surovín, ale hlavne si rozšírili svoje vedomosti s foodstylingom.
Je škole čo vrátiť. Touto vetou sa s nami lúčil Lukáš a ubezpečil všetkých prítomných, že vždy sa bude rád vracať.
Ďakujeme!
Ing. Mária Motošková