SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Vitajte na stránke SOŠ hotelových služieb a obchodu, ZVOLEN

Oslava kuchárskeho umenia vo veľkom štýle

V dňoch 30. a 31. mája 2017 sa výber žiakov súťažného tímu školy pod vedením MOV a učiteľov odborných predmetov zúčastnil v Kongres Wellness & Spa Resort Hotel SITNO**** vo Vyhniach na druhom sympóziu Metra, kde sa stretli šéfkuchári a hotelieri.

30. mája 2017 sa konali prezentácie a kulinárske show slovenskej kuchárskej špičky.

Svoje umenie predviedli šiesti významní šéfkuchári.
Vojto Artz  (šéfkuchár METRO Cash&Carry Slovakia, ambasádor WACS – Worldchefs Without Borders na Slovensku) predstavil princípy molekulárnej a avantgardnej gastronómie.  Sme veľmi radi, že práve molekulárna gastronómia sa vyučuje aj u nás na odbornom predmete a je súčasťou projektu Moderné služby, ktorý spracovali učitelia odborných predmetov.

Braňo Križan (šéfkuchár Hotela Matyšák***, Bratislava, prezident SZKC a kapitán

Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov) účastníkom sympózia ukázal svoje prevedenie klasických tzatzikov.

Gabo Kocák (šéfkuchár hotela Lomnica**** Vysoké Tatry, člen Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov) začal svoje  umenie vetou: „Var to, čo si myslíš, že je dobré a že bude ľuďom chutiť.“ Po nej predviedol svoje kuchárske umenie.

Michal Konrád (šéfkuchár reštaurácie Fou Zoo, Pan Asian Restaurant, Bratislava) nás previedol zaujímavou ázijskou kuchyňou.

Peter Ďurčo (majiteľ a šéfkuchár TOP Restaurant, Žilina) si zvolil tému fermentácie a vysvetlil, že ide o najstaršiu metódu uchovávania potravín, pri ktorej poznáme mliečny a alkoholový spôsob. „Robte to najlepšie a budete mať zážitkovú reštauráciu,“ odkázal účastníkom sympózia.

Martin Záhumenský (šéfkuchár Mercatale, Taliansko) sa snažil predviesť toskánsku pohodu aj účastníkom METRO HORECA Sympózia. Základ tejto kuchyne je podľa neho čierna hľuzovka.

Návšteva sympózia bola výborná príležitosť na obohatenia a rozšírenie poznatkov, na inšpiráciu a možnosť na jednom mieste sa stretnúť a konzultovať s renomovanými odborníkmi a zvučnými menami kuchárskeho umenia. Ponúkla sa nám nevšedná možnosť mať príležitosť vidieť, ochutnať a odniesť si nevšedný zážitok, ktorý sa tak skoro nemusí zopakovať. Atmosféra bolo výborná. Medzi jednotlivými prezentáciami sa v kuloároch živo debatovalo. Najčastejšou témou „kuloárnych rokovaní“ boli najnovšie trendy v gastronómii, nové technológie, spôsoby a možnosti dekorácie, kvalita surovín a potravín, výmena dôležitých profesijných informácií a skúseností.

Za túto príležitosť patrí spoločnosti METRO Cash& Carry Slovakia, s.r.o., naša veľká vďaka. Veríme, že sa tým začala kuchárska tradícia na METRO HORECA SYMPÓZIÁCH Tešíme sa na pokračovanie. Viac na fotografiách vo fotogalérii.

Ing. M. Motošková, Mgr. M. Kaľamárová