Deň výživy opäť v našej škole
Už ôsmykrát sme v SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene propagovali zdravú výživu. Akciu sme odštartovali dňa 24.10. 2017 besedou na tému Stravovanie podľa ročných období. Žiakom boli sprístupnené informácie o pozitívnom vplyve konzumácie stravy na celkové zdravie a výkonnosť.
V novembri žiaci prvého ročníka učebných aj študijných odborov odpovedali na anketové otázky v dotazníku o zdravom stravovaní. Anketa bola vyhodnotená 15. decembra.
Dňa 14. decembra 2017 sa v priestore odbornej učebne pod názvom Zdravo a chutne konala súťaž vo varení. Zúčastnilo sa jej 8 žiakov.
Hodnotiaca komisia na čele s Mgr. Alenou Murínovou a komisárom súťaže Lukášom Guzmanom, absolventom našej školy, ocenila prácu súťažiacich.
A tu sú výsledky:
- za najkreatívnejšiu propagáciu v retro štýle bola vyhodnotená práca Filipa Luptáka a Michala Veselovského zo 4. K z odboru hotelová akadémia,
- najchutnejšou nátierkou sa stala tekvicová s husacími škvarkami, ktorá vyšla z varešky žiačok piateho ročníka odboru hotelová akadémia Simony Vranovej a Barbory Bakošovej,
- hlavné jedlo, ktoré najviac očarilo členov hodnotiacej komisie, bola mrkva v javorovom sirupe, ktorú pripravili tretiaci študijného odboru hotelová akadémia Tomáš Drozd a Viktor Školík,
- za najlahodnejší dezert bol bezkonkurenčne označený mrkvový dezert, už spomínanej dvojice, Tomáša Drozdu a Viktora Školíka.
TOP víťazom celého podujatia sa stali Filip Lupták a Michal Veselovský, ktorí nielen propagáciou, ale aj kreatívnym prevedením všetkých pokrmov z červenej repy presvedčili, že aj zo zeleniny vedia vykúzliť jedlá, ktoré uspokoja chuťové poháriky aj náročných gurmánov.
Finále ,,Dňa zdravej výživy“ sa konalo 15. decembra 2017 v priestoroch školy na 1. poschodí. Počas prestávok študenti aj zamestnanci školy mali možnosť vidieť súťažné práce žiakov z predchádzajúceho dňa, ale aj ochutnať produkty zdravej výživy i sladké maškrty z cukety, mrkvy, červenej repy a tekvice.
Okrem ochutnávky pokrmov zdravej výživy žiaci podali odborný výklad, ktorý
motivoval všetkých zúčastnených k zdravému spôsobu života a k zdravému stravovaniu.
Poďakovanie patrí sponzorom: Mäspoma, Schreiber (Zvolenský), DRU, Metro Zvolen, ktorí svojimi produktami prispeli k oceneniu súťažiacich žiakov.
Ďakujeme aj absolventovi našej školy Lukášovi Guzmanovi, zástupcovi Metra, za názorné ukážky kreativity v práci kuchára.
Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na deviaty ročník.
Ing. M.Motošková, Ing. B. Bellová