SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Vitajte na stránke SOŠ hotelových služieb a obchodu, ZVOLEN

V hoteli Sitno Vyhne sa konalo7. 4. 2016   1. sympózium hotelierov a reštauratérov.  Hlavným cieľom sympózia bolo prítomným ukázať, že v dobrom hoteli sa dá vytvoriť atmosféra, ktorá pripomína vôňu  domova. 

Sympózium otvoril  Václav Vavrečka riaditeľ spoločnosti METRO SK. Akcie, ktoré sa konali v rámci sympózia boli rozdelené do dvoch častí. V dopoludňajších  hodinách sa konali prednášky. V prvej časti programu vystúpili známi odborníci v oblasti gastronómie a hotelierstva. Medzi nich patrili Marek Harbuľák zo Zväzu hotelierov a reštaurátorov Slovenskej republiky, Roman Vaněk z Pražského kulinářskeho institutu, ktorý vo svojej prednáške poukázal na chyby, ktoré sa robia pri zostavovaní jedálnych lístkov v reštauráciách. Upozornil, že aby bol lístok pútavejší, vymýšľame si pre jedlá nezmyselné pomenovanie – „Bravčová panenka na židovský spôsob“. Sympózium privítalo aj významného hosťa z Talianska Dr. Giovanni Gentile z talianskej obchodnej spoločnosti, ktorý sa vo svojej prednáške venoval  odbornému vzdelávaniu v gastronómii.

 

Popoludnie sa nieslo v znamení  workshopov, ktoré boli zamerané na rôzne oblasti, s ktorými sa stretávame v hoteloch.

Program zaujímavý, a preto  všetci zúčastnení hostia asi najviac čakali na  workshopy s praktickými ukážkami.

Pavol Velič – pod názvom „Snúbenie vína a jedla“ predstavil, aké vína sa majú podávať k určitým jedlám a zároveň predstavil zaujímavú prácu someliéra.

 Veronika Gálová -Veselá  v rámci svojho workshopu  „Kávová kultúra – Piccolo neexistuje“, rozobrala problém  pomenovania piccolo, ktorý sa v našich kaviarňach používa nesprávne, tento pojem neexistuje,  pretože sa pripravuje espresso, z ktorého sa pripravujú ďalšie druhy káv. Pripomenula, že dobrá presso káva záleží od toho, ako sa staráme o presso stroja od jej správneho skladovania.

 Tomáš Kučera predstavil  najnovšie trendy v mixológii, ktorá sa zaoberá vynachádzaním nových receptov a techník miešaných nápojov. Dokázal, že remeslo barmana je  povýšené na umenie. Veď vidieť špičkového barmana pri práci znamená sledovať skvelú show.

Pravdepodobne nikto z nás si nenechal ujsť workshop, ktorého špeciálnym hosťom bol renomovaný taliansky michelinský šéfkuchar  Angelo Troiani (Convivio ristorante Roma), ktorý spolu s Vojtom Artzom zaujali prípravou rôznych  variácií z morských plodov.

 Zaujímavý bol tiež workshop Ivety Pupišovej - „Robia ľudia niečo iné, než od nich žiadate? Prečo?“ Zamerala sa v ňom na to,  ako si správne vybrať zamestnanca do hotela. Poukázala na dôležitosť pohovoru s novým zamestnancom a čo si je potrebné počas neho všímať na zamestnancoch. Aj s  najlepším zamestnancom, ak nie je na našej vlnovej dĺžke, nebude fungovať dobrý vzťah so zamestnávateľom.        

 Večerný program sympózia bol tiež zaujímavý, pretože sa konali Majstrovstvá v otváraní ustríc. Rýchlosť, profesionalita – to boli hlavné znaky súťaže.

Počas večerného programu dostali priestor aj naši žiaci, ktorí na pozvanie spoločnosti METRO SK pripravili a ponúkali hosťom víťazné menu zo IV. ročníka METRO HORECA, kde sa stali už po 3- krát absolútnymi víťazmi v kuchárskom päťboji juniorskej súťaže žiakov. Víťazné menu chutilo, o čom svedčili dlhé rady pred naším ponukovým stolom. Sme radi, že hostí menu zaujalo, pretože aj takýmto spôsobom sa naši žiaci mohli zviditeľniť a konkurovať aj  profesionálnym kuchárom.

Celé podujatie moderovala Adela Banášová. Veríme, že toto 1. sympózium hotelierov a reštauratérov nebude posledné a bude mať  v budúcnosti pokračovanie.