SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Dobrá káva robí dobrý celý deň, ale aj celý baristický kurz

,,Čo sa najlepšie hodí k šálke kávy? Ďalšia šálka kávy.“ Henry Rollins      

To je jeden z mnohých citátov o káve. My túto myšlienku môžeme len potvrdiť.

Po úspešnej prednáške o káve z decembra 2023, ktorú na našej škole viedol p. Marek Svitek zo Školy baristu, dostali žiaci chuť na získanie nových vedomostí a zručností v príprave rôznych druhov káv. V dňoch 26. – 28.2. 2024 sa zúčastnili baristického kurzu v Banskej Bystrici. Kurz viedol práve spomínaný p. Marek Svitek a spoločnosť im robil aj samotný majiteľ a garant baristických súťaží p. Stanislav Cibuľa. Veľkú radosť mali mladí baristi z možnosti  nahliadnuť do priestorov samotnej pražiarne kávy, kde videli, ako prebieha proces, pri ktorom zo zeleného zrniečka vznikne voňavá a čerstvo upražená káva. Kurzu sa zúčastnili žiaci I.H, I.E, II.G, III.E, IV.H triedy a MOV p. Mgr. Eva Wahlandtová.

Na konci baristického kurzu všetci získali medzinárodný baristický certifikát, ale hlavne základné zručnosti, ktoré určite využijú nielen v pracovnom, ale aj v súkromnom živote.

Mgr. Eva Wahlandtová

1.valentínsky ples na našej alma mater

 

15. február 2024 sa v histórii našej školy zapíše ako jeden z významných a nezabudnuteľných dní, pretože po dlhoročných úvahách a pokusoch sa konečne na našej alma mater uskutočnil prvý valentínsky ples. Aby sa všetkým prítomným dobre plesalo, členovia školského parlamentu pripravili krásne vyzdobenú miestnosť školskej jedálne, foto kútik rovnako v symbolike všadeprítomnej lásky a s podporou vedenia školy zabezpečili bohatú večeru s občerstvením.

1.valentínsky ples slávnostne otvorila naša pani riaditeľka Helenka Hrnčiarová, nasledoval kultúrny program, ktorý sa niesol v romantických tónoch hry na husliach v podaní Anetky Krištofovej, ľudovej hudby nášho bývalého žiaka Petra Sedmáka a záver oficiálnej časti nám spríjemnila ladnými pohybmi spoločenského tanca Tamarka Müllerová s tanečným partnerom, ktorá zároveň spolu so Simonkou Ďuricovou celú akciu moderovala. Súčasťou večera bola aj tombola s množstvom zaujímavých a hodnotných cien. O zábavu sa pestrým repertoárom súčasnej hudby staral DJ Strela, ktorý prilákal na parket aj menej odvážnych tanečníkov.

Ďakujeme všetkým, ktorí prijali pozvanie a tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave nášho prvého plesu. Veríme, že sme začali ďalšiu peknú tradíciu na našej škole. Týmto Vás zároveň pozývame na parket aj budúci školský rok☺

Školský parlament

Baileys Coffee CUP 2024

Chuťový a vizuálny zážitok nielen v šálke kávy

Dňa 16. 2. 2024 sa v priestoroch Divadelnej reštaurácie DJGT vo Zvolene uskutočnila súťaž organizovaná Strednou odbornou školou hotelových služieb a obchodu  vo  Zvolene.  Súťaž pod názvom Baileys Coffee CUP 2024 otvorilo tanečné vystúpenie skupiny Missy Felaz a následne príhovor p. zástupkyne Mgr. Michaely Lúštikovej.

Sponzorsky súťaž podporili spoločnosti ITALMARKET SLOVAKIA, a.s.; Rajo; Metro; Coop Jednota Krupina; Tesco; GPM VOZ, s.r.o. – veľkoobchod ovocia a zeleniny, Zvolen; Vinojek – Jaroslav Knápek; Coffeein – slovenská pražiareň kávy. Generálni partneri súťaže boli Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zvolen; Divadelná reštaurácia; Hotel Academic; Baileys Original Irish Cream – celosvetovo najpredávanejší krémový likér a Cipolla caffé – banskobystrická pražiareň kávy. Mediálne súťaž podporilo Rádio Regina Stred. Garantom súťaže bol  Stanislav Cibuľa zo Školy baristu. Súťaže sa zúčastnilo 27 študentov z 15 škôl.

Z názvu súťaže vyplývajú hlavné ingrediencie, ktoré študenti museli použiť v miešanom nápoji. Súťažiaci mali na výber z dvoch druhov Baileys likéru, a to Baileys likér Original alebo Baileys de Luxe Chocolat. Druhou surovinou bola káva a ostatné bolo na predstavivosti a chuťových pohárikoch študentov.

Súťažilo sa v dvoch disciplínach. Prvou bola príprava 2 porcií espressa, 2 porcií cappuccina, ktoré mohli byť pripravené aj formou Latte Art. Druhou disciplínou bolo miešanie voľného nápoja z povinných ingrediencií. Všetko sa odohrávalo pod odborným dohľadom deviatich porotcov. Predsedom poroty bol garant súťaže p. Stanislav Cibula. Študenti súťažili o prvé tri miesta a o ceny za najlepšie espresso, najlepšie cappuccino, najlepšie cappuccino LATTE ART, najlepšiu techniku, najlepšiu prezentáciu, najlepšieho nováčika a o cenu za najlepší Baileys nápoj. Účastníci z rôznych kútov Slovenska mali možnosť bezprostredne konzultovať pracovné postupy priamo s porotcami, a tak si okrem diplomov, cien a darčekov odniesli najmä cenné rady a skúsenosti.

Našu školu reprezentovali dvaja žiaci z odboru hotelová akadémia, a to Martina Štefková zo IV.H a Radovan Gál z III. H. Obidvaja študenti podali vynikajúci výkon aj napriek tomu, že na výsledkoch sa podpísal hlavne stres z ich prvej baristickej súťaže. Martina získala vynikajúce 2. miesto v kategórii Nováčik a celkové 5. miesto, za čo jej úprimne gratulujeme a prajeme veľa úspechov.

 

Celkové umiestnenie súťažiacich:

1.miesto – Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

2.miesto – Dominik Jahoda, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, B. Bystrica

3.miesto – Richard Kniezner, Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov

 

Ocenení za:

najlepšie espresso – Simona Mirgová, Stredná odborná škola dopravy a služieb, Nové Zámky

najlepšie cappuccino – Ema Miklošková, Hotelová akadémia, Brezno

najlepšie cappuccino LATTE ART – Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

najlepšiu techniku – Dominik Jahoda, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Banská Bystrica

najlepšiu prezentáciu – Matěj Matejček, Súkromná hotelová akadémia, B. Štiavnica

najlepší nápoj s likérom Baileys – Nataša Holíková, Súkromná spojená škola EDUCO, Námestovo

 

Najlepší nováčik:

1.miesto – Maté Csank, Súkromná stredná odborná škola, Rimavská Sobota

2.miesto – Martina Štefková, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zvolen

3.miesto – Tatiana Behánová, Stredná odborná škola obchodu a služieb, Čadca

 

Po tohtoročnom úspešnom ročníku sa už teraz tešíme na prípravu ďalšej skvelej príležitosti pre všetkých mladých nádejných baristov.

Naším cieľom opäť bude premeniť zrnká kávy na chuťový a vizuálny zážitok.

                                                                                                       

Mgr. Eva Wahlandtová


Nemeckí praktikanti u nás v škole už po desiaty raz

Nemeckí praktikanti z partnerskej školy Staatliches berufsbildendes Schulzentrum Jena-Göschwitz sa stali neodlučiteľnou súčasťou vyučovania v našej škole a školských prevádzkach odborného výcviku. V tomto roku sme oslávili malé jubileum - 6 praktikanti spolu so svojimi vyučujúcimi (Jörg Missale, Maria Berg a Andrea Uhlmann) absolvovali u nás 3-týždňovú odbornú stáž v rámci projektu Erasmus+ už po desiaty raz, konkrétne v termíne od 13.januára do 2.februára 2024.

Cieľom odbornej stáže nemeckých žiakov z odborov hotelový pracovník a kuchár bolo rozvíjať odborné a jazykové zručnosti. Hlavným komunikačným jazykom bola okrem nemčiny najmä angličtina. Nemeckí praktikanti sa počas úvodného jazykového minikurzu naučili spolu so slovenskými žiakmi a vyučujúcou Katarínou Halmovou aj základy slovenčiny. Ďalším z cieľov stáže bolo spoznať slovenskú gastronómiu, ako aj krajinovedu, kultúru a tradície slovenského národa.

Odborná prax nemeckých žiakov zameraná na slovenskú gastronómiu prebiehala počas prvých dní najmä v škole – v odbornej učebni č.79 si spolu s vyučujúcou Zuzanou Ťavodovou a našimi žiakmi vyskúšali flambovanie palaciniek, prípravu rôznych typov kávy a správnu techniku nosenia tanierov. V cvičnej kuchynke pripravili pod dohľadom vyučujúcej Amálie Nociarovej spolu s našimi žiakmi triedy II.H chutné 4-chodové slovenské menu (bryndzový koláč s jarnou cibuľkou, zlatý slepačí vývar, grilovanú krkovičku s haluškami s kyslou kapustou, šišky s jahodovou penou). V cukrárskej dielni spolu s MOV Tomášom Mihalčíkom a našimi žiakmi vyrábali košíčky z lineckého cesta, ktoré si vyzdobili podľa vlastnej fantázie. S vyučujúcou Vierou Sebíňovou si ozdobami z cukrárskej hmoty dekorovali sladké tanieriky a spoznali techniku výroby karamelových ozdôb. Odborná stáž nemeckých praktikantov pokračovala v školských prevádzkach odborného výcviku – v Divadelnej reštaurácii a v Hoteli Academic, kde ich vyučujúca odborných predmetov Zuzana Ťavodová naučila správne namiešať Cézar šalát pri stole hosťa, vyskúšali si dekantáciu červeného vína a filetovanie pstruha. Okrem tréningu odborných zručností absolvovali aj prax v kuchynskej prevádzke a v servise Hotela Academic a Divadelnej reštaurácie pod vedením MOV Márie Kaľamárovej, Vladimíra Staššáka, Ľuboša Barana a Evy Wahlandtovej. Počas odbornej exkurzie do najstaršej rodinnej pražiarne kávy Caffe Oro vo Zvolene sa dozvedeli zaujímavé informácie o technológii praženia kávy. Absolvovali aj exkurziu do prvého zvolenského pivovaru Vŕšky a ochutnali rôzne druhy piva vareného tradičným spôsobom s dodržaním pôvodnej tajnej receptúry.

Spolu s vyučujúcimi nemeckého jazyka (Beátou Mogišovou, Katarínou Halmovou, Vladislavom Bednárikom a Miroslavou Weissovou) vo voľnom čase spoznávali nielen Zvolen a jeho okolie, ale i ďalšie mestá a miesta Slovenska (Banskú Bystricu, Banskú Štiavnicu, Kremnicu), pozreli si drevený artikulárny kostolík v Hronseku zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, zámok na Vígľaši, absolvovali výlety na rozhľadňu na Krahuliach a do lyžiarskeho strediska na Táľoch, spolu so skúseným horským vodcom Markom Weissom sa vybrali na túru z Hrebienka v zasnežených Vysokých Tatrách. Venovali sa aj športovým aktivitám – bowlingu a lasergame, naživo si pozreli  hokejový zápas medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, zabavili sa na diskotéke v Ministry of Fun v Banskej Bystrici

Počas slávnostného večera v Divadelnej reštaurácii dňa 1.februára 2024 boli nemeckým praktikantom odovzdané Europasy a certifikáty potvrdzujúce získané odborné a jazykové zručnosti.

Pevne dúfame, že sa nemeckým praktikantom u nás páčilo, odniesli si od nás veľa cenných skúseností a zaujímavých zážitkov. Veríme, že pobyt vo Zvolene ich očaril natoľko, že sa na Slovensko v budúcnosti ešte určite radi vrátia.

Dvojnásobný úspech v semifinálovom kole súťaže

Skills Slovakia Gastro Junior Metro CUP

Od 22. septembra 2023, kedy sa naši zruční kuchári a cukrári umiestnili v striebornom pásme na VII. ročníku súťaže Banskobystrický GASTRO CUP 2023 v priestoroch Hotela Národný dom v Banskej Bystrici, ubehlo už veľa týždňov. Avšak žiaci a majstri odborného výcviku oboch odborov po tomto úspechu neprestali hľadať inšpirácie, zdokonaľovať svoje zručnosti a pracovať na sebe, naopak, zhostili sa svojej úlohy reprezentovať našu školu na semifinálovom kole v Piešťanoch veľmi zodpovedne.

Výsledkom ich niekoľko týždňových príprav je opätovný úspech.

Okresné kolo ONJ


Dňa 18.1.2024 sa konalo v CVČ DOMINO okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentovali žiaci:
Marko Tokár z I.A v kategórii 2A
Milan Macko z V.H v kategórii 2B
Sophia Marková z III.A v kategórii 2D.


Každý súťažiaci sa vo svojej kategórii umiestnil na 3. mieste.
Všetkým súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

Okresné kolo OAJ


Dňa 17.1.2024 a konalo v CVČ DOMINO okresné kolo olympiády v anglickom jazyku.
Našu školu reprezentovala žiačka Alžbeta Pálková zo 4.A triedy v kategórii 2 D. Umiestnila sa na 4. mieste s veľmi tesným bodovým ziskom od prvých troch miest.
Žiačka veľmi pekne reprezentovala našu školu , výkony súťažiacich boli mimoriadne vyrovnané a vo výslednom poradí rozhodovali iba nepatrné bodové rozdiely.

Design by: www.diablodesign.eu