Nemeckí praktikanti u nás v škole už po desiaty raz
Nemeckí praktikanti z partnerskej školy Staatliches berufsbildendes Schulzentrum Jena-Göschwitz sa stali neodlučiteľnou súčasťou vyučovania v našej škole a školských prevádzkach odborného výcviku. V tomto roku sme oslávili malé jubileum - 6 praktikanti spolu so svojimi vyučujúcimi (Jörg Missale, Maria Berg a Andrea Uhlmann) absolvovali u nás 3-týždňovú odbornú stáž v rámci projektu Erasmus+ už po desiaty raz, konkrétne v termíne od 13.januára do 2.februára 2024.
Cieľom odbornej stáže nemeckých žiakov z odborov hotelový pracovník a kuchár bolo rozvíjať odborné a jazykové zručnosti. Hlavným komunikačným jazykom bola okrem nemčiny najmä angličtina. Nemeckí praktikanti sa počas úvodného jazykového minikurzu naučili spolu so slovenskými žiakmi a vyučujúcou Katarínou Halmovou aj základy slovenčiny. Ďalším z cieľov stáže bolo spoznať slovenskú gastronómiu, ako aj krajinovedu, kultúru a tradície slovenského národa.
Odborná prax nemeckých žiakov zameraná na slovenskú gastronómiu prebiehala počas prvých dní najmä v škole – v odbornej učebni č.79 si spolu s vyučujúcou Zuzanou Ťavodovou a našimi žiakmi vyskúšali flambovanie palaciniek, prípravu rôznych typov kávy a správnu techniku nosenia tanierov. V cvičnej kuchynke pripravili pod dohľadom vyučujúcej Amálie Nociarovej spolu s našimi žiakmi triedy II.H chutné 4-chodové slovenské menu (bryndzový koláč s jarnou cibuľkou, zlatý slepačí vývar, grilovanú krkovičku s haluškami s kyslou kapustou, šišky s jahodovou penou). V cukrárskej dielni spolu s MOV Tomášom Mihalčíkom a našimi žiakmi vyrábali košíčky z lineckého cesta, ktoré si vyzdobili podľa vlastnej fantázie. S vyučujúcou Vierou Sebíňovou si ozdobami z cukrárskej hmoty dekorovali sladké tanieriky a spoznali techniku výroby karamelových ozdôb. Odborná stáž nemeckých praktikantov pokračovala v školských prevádzkach odborného výcviku – v Divadelnej reštaurácii a v Hoteli Academic, kde ich vyučujúca odborných predmetov Zuzana Ťavodová naučila správne namiešať Cézar šalát pri stole hosťa, vyskúšali si dekantáciu červeného vína a filetovanie pstruha. Okrem tréningu odborných zručností absolvovali aj prax v kuchynskej prevádzke a v servise Hotela Academic a Divadelnej reštaurácie pod vedením MOV Márie Kaľamárovej, Vladimíra Staššáka, Ľuboša Barana a Evy Wahlandtovej. Počas odbornej exkurzie do najstaršej rodinnej pražiarne kávy Caffe Oro vo Zvolene sa dozvedeli zaujímavé informácie o technológii praženia kávy. Absolvovali aj exkurziu do prvého zvolenského pivovaru Vŕšky a ochutnali rôzne druhy piva vareného tradičným spôsobom s dodržaním pôvodnej tajnej receptúry.
Spolu s vyučujúcimi nemeckého jazyka (Beátou Mogišovou, Katarínou Halmovou, Vladislavom Bednárikom a Miroslavou Weissovou) vo voľnom čase spoznávali nielen Zvolen a jeho okolie, ale i ďalšie mestá a miesta Slovenska (Banskú Bystricu, Banskú Štiavnicu, Kremnicu), pozreli si drevený artikulárny kostolík v Hronseku zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, zámok na Vígľaši, absolvovali výlety na rozhľadňu na Krahuliach a do lyžiarskeho strediska na Táľoch, spolu so skúseným horským vodcom Markom Weissom sa vybrali na túru z Hrebienka v zasnežených Vysokých Tatrách. Venovali sa aj športovým aktivitám – bowlingu a lasergame, naživo si pozreli hokejový zápas medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, zabavili sa na diskotéke v Ministry of Fun v Banskej Bystrici
Počas slávnostného večera v Divadelnej reštaurácii dňa 1.februára 2024 boli nemeckým praktikantom odovzdané Europasy a certifikáty potvrdzujúce získané odborné a jazykové zručnosti.
Pevne dúfame, že sa nemeckým praktikantom u nás páčilo, odniesli si od nás veľa cenných skúseností a zaujímavých zážitkov. Veríme, že pobyt vo Zvolene ich očaril natoľko, že sa na Slovensko v budúcnosti ešte určite radi vrátia.
> >