SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

A kadernícky oscar ide….k nám na Podborku!

Medzinárodný veľtrh kozmetiky a kaderníctva Interbeauty Bratislava sa aj tento rok stal dejiskom ôsmeho ročníka celoštátnej súťaže mladých kaderníkov a vizážistov v odborných zručnostiach Zlaté nožnice. Súťaž sa konala 10. novembra 2023. Viac ako 100 študentov z celého Slovenska sa  zapojilo do boja o cennú trofej - kaderníckeho a vizážistického oscara. Ani naši kaderníci tu nechýbali a zapojili sa do troch kategórií.

Po dlhej a zodpovednej príprave nás v tento deň reprezentovali  v kategórii TREND CUT  Denisa Šnajderová a Dominik Muco (III.M). Ich úlohou bolo vytvoriť dámsky trendový strih jeseň, zima 2023. Súťažiaci vytvárali kreatívne, extravagantné dámske strihy. Vlasy nielen strihali, ale aj stylingovali.

Kategóriu MODERNÝ PÁNSKY STRIH – voľnú tému bez kritérií si zvolila Bianka Kulichová. A v poslednej kategórii KOMERČNÝ SVADOBNÝ ÚČES zabojovala  Linda Medveďová (III.M). Vytvorila výčes z dlhých vlasov, ktorý bol inšpirovaný modernými trendami, ale zároveň podčiarkoval romantickú udalosť, akou svadba určite je.

Úspech našich študentov bol veľkolepý. Dokázali zúročiť všetky vedomosti a zručnosti, ktoré získali počas štúdia od svojich majstrov odborného výcviku. Denisa Šnajderová získala 2. miestoDominik Muco si odniesol bronz.

Linda Medveďová presvedčila porotu svojím výkonom natoľko, že získala nielen 1. miesto vo svojej kategórii, ale stala sa aj absolútnou víťazkou celej súťaže.

Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

Prievidzský rytier čiernej dámy

Kedysi králi a kráľovné pili kvalitné víno. To všetci vieme. Ale určite by neodmietli ani šálku voňavej a s láskou pripravenej kávy či pohár osviežujúceho drinku. Práve to by mohli okúsiť v krásnych priestoroch reštaurácie Meridiana v Bojniciach, kde sa konal už 9. ročník celoslovenskej baristickej súťaže s rozprávkovým názvom Prievidzský rytier čiernej dámy.

 Súťaže sa zúčastnilo 23 súťažiacich z rôznych kútov Slovenska. Mladí baristi a baristky predviedli svoje zručnosti v príprave kávy, konkrétne v príprave espressa a cappucina, i v príprave miešaného nápoja, v ktorom prejavili svoju kreativitu a fantáziu. Okrem kávy bolo ich úlohou pripraviť miešaný nápoj s použitím ingrediencie, ktorú si sami vyrobili. 

Konkurencia bola veľká, ale aj napriek tomu sa naši chlapci z V.H triedy umiestnili na víťazných priečkach. Marco Fürješ sa stal absolútnym víťazom s 1. miestom Timotej Rudík získal štvrté miesto a cenu za Najlepšiu prezentáciu. Obidvaja chlapci si vypočuli pochvalné slová porotcov a my im, samozrejme, k tomuto úspechu srdečne gratulujeme.

Mgr. Eva Wahlandtová

 

Skills of the Future 2023 – talent základ úspechu

V každom človeku sa skrýva talent. Avšak nielen talent, ale najmä snaha je základom úspechu v kariére človeka. Každý z nás by mal na sebe pracovať a rozvíjať tak svoj potenciál. V tomto duchu sa niesol workshop v online priestore, ktorého sa zúčastnili žiaci triedy III.O, študijného odboru obchodný pracovník s pani Ing. Zuzanou Ťavodovou. Víziu webináru s názvom Skills of the Future predstavovali zástupcovia firiem: Tesco, DM drogerie markt, 365 banka, P.J. Servis, Nestlé, Muziker a Future Generation Europe. Prednášajúci predstavili myšlienky a nástroje ako byť úspešný v danej oblasti, ako sa koníček stane prácou a mnoho inšpiratívnych podnetov pre osobnostný rozvoj žiakov.

Veríme, že si aj vďaka tomuto workshopu naši žiaci uvedomia, že každý mladý človek sa posunie vo svojej kariére vtedy, keď nájde to, čo ho baví a keď začne na sebe pracovať. Tešíme sa na ďalšiu príležitosť v podobe workshopov, ktoré našim žiakom pomáhajú pri ich rozvoji a uvedomení si ich silných stránok, na ktorých môžu stavať svoju úspešnú kariéru.

Nemé tváre / Výkriky do ticha

Dňa 19.10.2023 sa žiaci I.A a I.Z triedy zúčastnili predstavenia Nemé tváre v Štátnej opere v Banskej Bystrici.
Príbeh o šikanovanom chlapcovi a dievčati, stvárnený prostredníctvom hudby, tanca a činoherného umenia, je pohľadom nielen do života mladých ľudí, ale  predovšetkým rieši vážny spoločenský problém násilia, ktorý je prítomný v školách či rodinách.

Hlavným cieľom inscenácie bolo, aby sme boli všímaví a tolerantní, k tolerancii viedli aj svoje okolie, nenechali sa šikanovať a sami nešikanovali ľudí, s ktorými žijeme.

Halloween 2023

Dňa 27.11.2023 pred jesennými prázdninami pripravil Školský parlament halloweensky deň. Spomínaný Halloween sa oslavuje predvečer z noci 31. októbra na 1. novembra. Pre nás viac známy na Slovensku je práve Sviatok všetkých svätých, na ktorý 2. novembra nadväzuje Pamiatka zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky. Ľudia spomínajú na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami, navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky na hroboch blízkych a zdobia ich kvetmi.

Tradičnými zvykmi tohto sviatku je zdobenie tekvíc, rozprávanie hrôzostrašných príbehov alebo vyrábanie strašidelných kostýmov. Tí, ktorí prišli do školy v halloweenskom kostýme alebo s tematickým make upom, získali  imunitu vo forme žolíka, ktorého udeľovala po dôslednom pozorovaní a zhodnotení porota zložená zo žiakov školského parlamentu. Žolíka môžu žiaci použiť pred obávaným skúšaním alebo písomkou. Zároveň si mohli zakúpiť sladké pečivo, tematické muffiny a linecké koláčiky, odfotiť sa vo fotokútiku, a tak zvečniť svoje kreatívno-strašidelné líčenie.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa na akcii podieľali a prajeme pekný deň.

Ako podnikať v gastro biznise

Dňa 03.10.2023 sa v krásnych historických priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici uskutočnil zaujímavý a inšpiratívny workshop na tému ,,Ako podnikať v gastro biznise“. So svojimi skúsenosťami a vedomosťami sa podelili rôzni odborníci a špecialisti z oblasti podnikania a gastronómie. Odborníci prednášali na rôzne témy. Pán Košturiak  st. nás oboznámil s hodnotou pre zákazníka v gastro biznise. Veľmi zaujímavú prednášku - Odkiaľ prichádza a kam smeruje Slovenská gastronómia - predniesol pán Peter Sisák, svetobežník a podnikateľ v gastro biznise. Ľubomír Trizuliak zaujímavou formou priblížil špičkový zákaznícky servis a pán Košturiak ml. nám ozrejmil problémy a výzvy v gastro biznise. Posledný prednášajúci L. Richter naznačil zlepšovanie procesov v gastro biznise.

Sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť  zaujímavého workshopu, kde sme získali nové poznatky a vedomosti a vhodnou formou sme prepojili teóriu s praxou.

Workshopu sa zúčastnili  dve pedagogičky Ing. Žaneta Sotáková, Mgr. Eva Wahlandtová, prevádzkar hotela Academic Jozef Juhaniak a dve žiačky piateho ročníka v odbore hotelová akadémia Natália Cengelová a Michaela Hanesová.

Ing. Ž. Sotáková

Mgr. E. Wahlandtová

Bronz na Žilinskej gastronomickej jeseni

Dňa 26. októbra 2023 Hotelová akadémia v Žiline privítala na súťaži pod názvom Žilinská gastronomická jeseň okrem našich cukrárov aj našich kuchárov.

V kategórii kuchár junior nás zastupoval žiak Leo Redlinger a jeho  pomocník  Roman Šuchma. Obidvaja sú žiakmi štvrtého ročníka hotelovej akadémie, takže skvelo reprezentovali aj tento odbor.

Súťaž spočívala v príprave predjedla, ktoré si súťažiaci mohol priniesť a naservírovať  na tanier, a v príprave hlavného jedla pre dve osoby, ktoré varil na živo pred hodnotiacou porotou. Hlavnými  surovinami pri príprave hlavného jedla  boli mladé kuriatko a plody lesa. Chutné a moderné jedlo mal vyčariť v časovom limite 50 minút. Náš Leo v tejto kuchárskej súťaži súperil  so 14 kuchármi juniormi. Skončil na krásnom treťom  mieste a získal bronzovú medailu.

Veríme, že svoje kuchárske umenie bude preukazovať aj na ďalších súťažiach a že bude stúpať vyššie a vyššie na stupni víťazov.

Žilinská gastronomická jeseň 2023

 Našim cukrárom sa darí. Po súťaži GASTRO CUP  2023 v Banskej Bystrici a Najkrajšej torte Slovenska  v Púchove pocestovali do Žiliny.

 Svoje zručnosti ukázali na ďalšej gastro súťaži pod názvom Žilinská gastronomická jeseň 2023, ktorú organizuje Hotelová škola v Žiline a ktorá prebiehala 26. októbra 2023.

 Našu školu reprezentovali dve cukrárky, žiačky druhého ročníka.

  V kategórii C/1 nás zastupovala Alžbeta Vandáková,  ktorá pripravila 3 rôzne tanierové dezerty na tému Jeseň a získala krásne 4. miesto.

  V kategórii C/2 cukrárska artistika súťažila Alena Voskárová.  Jej 3D exponát z modelovacej hmoty, bielej čokolády a burizónovej hmoty tiež na tému Jeseň jej priniesol významný kov – bronz.

 Tešíme sa, že náš odbor cukrár znova krásne prezentoval školu. Súťažiacim gratulujeme a veríme, že pôjdu znova a znova reprezentovať seba i svoju školu.      

Design by: www.diablodesign.eu