Nemeckí praktikanti po štyroch mesiacoch opäť vo Zvolene
Nemeckí praktikanti z partnerskej školy Staatliches berufsbildendes Schulzentrum Jena-Göschwitz navštívili našu školu a školské prevádzky odborného výcviku v tomto roku už druhýkrát – po zimnom termíne k nám pricestovali aj v teplejšom letnom období. 4 praktikanti spolu so svojimi vyučujúcimi (Petra Richter a Andrea Uhlmann) absolvovali u nás 3-týždňovú odbornú stáž v rámci projektu Erasmus+ v termíne od 3.júna do 23.júna 2023.
Cieľom odbornej stáže žiakov z odborov hotelový pracovník a kuchár bolo zdokonaliť si odborné, ale i jazykové zručnosti, keďže hlavným komunikačným jazykom bola okrem nemčiny najmä angličtina. Nemeckí žiaci sa počas jazykového minikurzu naučili spolu so slovenskými žiakmi a vyučujúcou Katarínou Halmovou základy slovenčiny. Ďalším cieľom bolo spoznať nielen slovenskú gastronómiu, ale i kultúru a zvyky slovenského národa.
Odborná prax nemeckých žiakov zameraná na slovenskú gastronómiu prebiehala najskôr v škole – v odbornej učebni č.77 (cvičnej kuchynke) pripravili pod odborným dohľadom vyučujúcej Amálie Nociarovej spolu s našimi žiakmi chutné 4-chodové slovenské menu (pečené zemiakové košíčky so šmírkasom, detviansky fazuľový strapkáč, grilovanú krkovičku s haluškami s kyslou kapustou, jablkový koláč). Spolu s vyučujúcou Zuzanou Ťavodovou a našimi žiakmi si vyskúšali flambovanie palaciniek a správnu techniku nosenia tanierov. V cukrárskej dielni spolu s MOV p. Tomášom Mihalčíkom a našimi žiakmi vyrábali slávnostné torty, ktoré si vyzdobili podľa vlastnej fantázie. S vyučujúcou Vierou Sebíňovou si vyrobili sladké fotorámiky a spoznali techniku tvorenia karamelových ozdôb. Odborná stáž nemeckých praktikantov pokračovala v školských prevádzkach odborného výcviku – v Divadelnej reštaurácii a v Hoteli Academic, kde ich vyučujúca odborných predmetov Zuzana Ťavodová naučila správne namiešať Cézar šalát pri stole hosťa, vyskúšali si aj dekantáciu červeného vína. Okrem tréningu týchto odborných zručností absolvovali aj samotnú prax v kuchynskej prevádzke a v servise pod vedením MOV p. Vladimíra Staššáka, p. Petra Chvojku a p. Ľuboša Barana. Počas odbornej exkurzie do najstaršej rodinnej pražiarne kávy CaffeOro vo Zvolene sa dozvedeli zaujímavé informácie o technológii praženia kávy.
Spolu s vyučujúcimi nemeckého jazyka (Beátou Mogišovou, Katarínou Halmovou a Miroslavou Weissovou) vo voľnom čase spoznávali nielen Zvolen a jeho okolie, ale i ďalšie mestá a miesta Slovenska (Banskú Bystricu, Banskú Štiavnicu, Kremnicu), pozreli si drevený artikulárny kostolík v Hronseku zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, zámok na Vígľaši, absolvovali výlety ku geografickému stredu Európy v Kremnických Baniach, na rozhľadňu na Krahuliach, na Ferratu na Skalke, na Donovaly. Venovali sa aj športovým aktivitám – bowlingu, plávaniu, so slovenskými žiakmi si zahrali stolný tenis. Vystúpili na Pustý hrad, aby sa mohli pokochať krásnym výhľadom na mesto Zvolen a zabavili sa na hudobnom festivale vo Zvolenskej Slatine.
Počas slávnostného večera v Hoteli Academic dňa 22.júna 2023 boli nemeckým praktikantom odovzdané Europasy a certifikáty potvrdzujúce získané odborné a jazykové zručnosti.
Pevne dúfame, že sa nemeckým praktikantom u nás páčilo a pobyt na Slovensku ich očaril natoľko, že sa na Slovensko v budúcnosti ešte určite radi vrátia.
Beáta Mogišová
> >