SOŠ hotelových služieb a obchodu ZVOLEN 

Telefón: +421-45-533 39 86 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Zem spieva farbami

Rimavská Sobota sa 14.júna stala dejiskom 11. ročníka festivalu odborných zručností žiakov krajín V 4 s názvom FourFest. Tento rok sa do súťaží zručností zapojilo okolo 90 žiakov z 22 škôl z Čiech, Slovenska, Maďarska, Poľska. Tohtoročný festival sa niesol v duchu ľudových tradícií.Ľudové umenie sa stáva populárnym aj medzi mladými ľuďmi, ktorí dokážu dokonale spojiť folkové motívy s modernými trendami stolovania, odievania aj líčenia...Dôkazom takejto schopnosti a kreativity je aj práca Karolíny Kráľovej (3.Z), ktorá reprezentovala našu školu v kozmetickej súťaži FourFestu - Zem spieva farbami. Karolína svoju modelku Luciu nalíčila a doladila v ľudovom duchu. Umiestnila sa na krásnom prvom mieste.

Poďakovanie patrí nielen Karolíne za poctivú prípravu a jej modelke za prezentáciu, ale aj Bc. Silvii Mesárošovej za prípravu a  Bc. Zuzane Košútovej za krásny účes.

 

FourFest – odbor kaderník

Na medzinárodnom festivale zručností v Rimavskej Sobote sa 14. júna 2018 stretli kaderníci, aby ukázali svoje zručnosti pri tvorbe slávnostného dámskeho účesu (drdolu) a pánskeho moderného strihu na denné nosenie. Našu školu v tomto odbore reprezentovala Vivien Žingorová (3.M) - a to hneď v obidvoch kategóriách. Modelku Lenku upravila na koktailový event. Vytvorila jej decentný spoločenský účes. Obidve dievčatá si vyslúžili sympatie publika, ale nakoniec sa neumiestnili na popredných miestach. Svoju precíznosť  a kreativitu ukázala Vivien pri tvorbe moderného pánskeho strihu. So svojím modelom Tomášom sa umiestnila na 3.mieste.

Gratulujeme a ďakujeme Vivien aj majsterkám OV za prípravu.

 Vrátili sme sa na Avon pochod 2018

„ Život je boj. Ukážme spoločne silu.“

 Jubilejný 10. ročník tohtoročného Avon pochodu proti rakovine prsníka sa niesol v znamení hesla: „ Fandíme ženám.“ Už druhýkrát účastníkov pochodu privítal Bratislavský hrad a na jubilejnom 10. ročníku sme nechýbali  ani my.

Ružový pochod sa konal 16. júna 2018 a začal sa o 14.30 hod. Zúčastnilo sa ho 4 500 ľudí z rôznych kútov Slovenska. Sme radi, že aj my sme boli jeho súčasťou a spolu s nami pochodovali aj známe osobnosti – Beáta Dubasová, Maroš Kramár, Kvetka Horváthová, Alena Heribanová, Adela Straková – ambasádori  pochodu za zdravé prsia. Organizátori pripravili zaujímavý program, takže o množstvo zážitkov nebola núdza. Výborná atmosféra, o ktorú sa na pódiu staral moderátor Bruno Ciberej, sa poľahky preniesla na všetkých účastníkov pochodu. Naživo sme si mohli zaspievať s Paľom Hammelom, Bystríkom, Tublatankou a Katkou Knechtovou. Tradične najemotívnejší bol záver AVON pochodu, tzv. akt spolupatričnosti, ktorý tohto roku sa neniesol v znamení vypúšťania ružových balónov, ale mávaním do neba ako spomienka na tie ženy, ktoré svoj boj so zákernou chorobou  prehrali, ale aj ako znak podpory ženám trpiacich rakovinou prsníka a ich rodinám. V nejednom oku sa zaleskla slza, pretože mnohí z nás v rodine prežili, alebo prežívajú  boj s týmto zákerným ochorením.

V sobotu večer sme Bratislavu opúšťali s príjemnými pocitmi a plné emócií, ktoré v nás zanechal AVON pochod.

Prázdninová kvapka krvi

„Jedno z najhlbších tajomstiev života spočíva v tom, že len to, čo robíme pre druhých, má naozaj cenu.“ ( Levis Carrolle)

11.júna 2018 naši študenti urobili niečo pre iných. Znova pomáhali  niekomu neznámemu zachrániť život v rámci prázdninovej kvapky krvi, ktorá sa  na našej škole konala po tretíkrát.

Blížiace sa leto je obdobím, kedy sa pociťuje akútny nedostatok krvi, ale naopak pribúda počet úrazov a poranení, ktoré si vyžadujú vyššiu spotrebu krvi, preto sme  sa rozhodli  aj my prispieť nepatrnou kvapkou tejto vzácnej tekutiny a pripravili sme ďalší dobrovoľný odber krvi. Mobilný odber bol opäť úspešný. Zúčastnili sa ho študenti,  ale aj zamestnanci školy, spolu 20 dobrovoľných darcov.  Z tohto počtu zamestnanci mobilnej transfúznej jednotky uskutočnili 14 úspešných odberov. Darovať najvzácnejšiu tekutinu, vlastnú krv, si zaslúži úctu a obdiv.

Dobrovoľným darovaním krvi môžeme tento dar sprostredkovať tým, ktorých život je v ohrození.

Prednáška na tému Celiakia

Dňa 17.mája 2018 sa na našej škole konala prednáška na tému Celiakia.

Prednášku viedla PhDr. Zuzana Bukovcová, podpredseda OZ CELIAKIASTRED BB. Daná téma bola odprednášaná na vysokej odbornej úrovni a profesionálne a zároveň  s citlivým prístupom k žiakom, ktorí sa danej prednášky zúčastnili. Žiaci mali možnosť si vypočuť zaujímavé a dôležité informácie o sprievodných prejavoch choroby, jej diagnostikovaní, o správnej životospráve, ktorú musia pacienti postihnutí touto chorobou dodržiavať.

Súčasťou prednášky bola diskusia, do ktorej sa zapájali samotní žiaci a uvádzali príklady tejto civilizačnej choroby z bežných situácií každodenného života. Cieľom OZ je realizovať obdobné edukatívne prednášky aj pre ďalšie školy.

Veríme, že táto pozitívna skúsenosť bude základom ďalšej spolupráce.

Ing. Z. Ťavodová

Stretnutie partnerských krajín v Taliansku

V dňoch od 14.mája do 16.mája 2018 sa konalo opätovné stretnutie partnerov projektu Erasmus+  z Talianska, Nemecka a Slovenska v talianskom meste Cantu v regióne Lombardia zamerané na systém duálneho vzdelávania. Cieľom stretnutia bolo vypracovanie finálnych výstupov zo stretnutí, ktoré sa konali v priebehu dvoch rokov v jednotlivých krajinách a porovnanie systému duálneho vzdelávania. Súčasťou projektu boli odborné exkurzie v odbytových i ubytovacích zariadeniach, v ktorých talianski žiaci vykonávajú odbornú prax. Každá krajina priniesla do projektu nový pohľad, nové skúsenosti, nové postoje k systému duálneho vzdelávania.

Zazvonil zvonec a rozprávky ...

Áno, takto nejako si mohli povedať tohtoroční maturanti, keď sa 18. mája 2018 približovali k dverám školy. Jedna etapa života, rozprávky, sa im práve končí a druhá, pravá realita, ich ešte len čaká. Navzájom sme sa dôstojne  a so slzami v očiach rozlúčili.

Streda 16. mája patrila konferencii

  1. mája 2018 naša škola žila už šiestym ročníkom Študentskej odbornej konferencie, do ktorej sa zapojili žiaci skoro všetkých odborov. Heslom tohtoročného ŠOK-u bolo Neignoruj, zapoj sa, pochváľ sa! Konferenciu slávnostne otvorili pani zástupkyňa Mgr. B. Mogišová a pán Ing. J. Plesník.

Pomáhali sme deťom a chorým na sklerózu multiplex

„Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž mu rád, i celému svetu! Už dávno sa hovorí, že slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených pováh.“  Jan Amos Komenský

A naši študenti pomáhali tento týždeň deťom v rámci verejnej zbierky Týždeň modrého gombíka, ktorú každoročne organizuje UNICEF. Tradične sa zbierka koná každý rok v druhom májovom týždni. Naši študenti vyrazili do ulíc 14. mája 2018. Vyzbierané peniaze aj tohto roku poputujú na Ukrajinu, kde deti kvôli vojnovému konfliktu dospeli skôr, ako mali. Peniaze im majú aspoň na chvíľu vrátiť detstvo, na ktoré majú právo.  

Najlepší kuchár v Tatrách

Tatranský klub a SZKC vyhlásili súťaž o najlepšieho Tatranského kuchára 2018, ktorá sa konala 09.05.2018 na Štrbskom plese v gastronomickom komplexe lyžiarskeho areálu Slalom Restaurant.

Súťaž pozostávala z dvoch kôl. Prvé kolo bolo výberové, kde súťažiaci museli zaslať záväznú prihlášku s vypracovanou kalkuláciou na 3 porcie. Povinnými surovinami pri tvorbe jedla boli jahňacie mäso, lesné huby, bryndza.

Druhé kolo bolo finálové. Do finálového kola  postúpili aj naši súťažiaci, a to Bernadeta Labudová III.H a Gabriel Nevlazla II.K.  Spomedzi 17 účastníkov súťaže v kategórii Junior sa umiestnili na popredných priečkach. Bernadeta Labudová obsadila prvé, zlaté miesto. Pripravovala jahňací chrbát sous vide, zemiakovú fučku s bryndzou,  hubovo-fazuľové ragú a krém z medvedieho cesnaku. Žiačku na súťaž pripravovala hlavná MOV  Mária Kaľamárová. Len jeden bod ju delil od absolútnej víťazky súťaže o najlepšieho Tatranského kuchára. Gabriel Nevlazla sa zúčastnil kuchárskej súťaže po prvýkrát. Pripravoval jahňací chrbát v hríbovej kruste, bryndzovú raviolu,  hráškovo-reďkovkové pyré, maslovú zeleninu. Bolo to pre neho niečo nové, ale nesklamal. Umiestnil sa na treťom, bronzovom mieste. Žiaka na súťaž pripravoval Bc. Vladimír Staššák.

Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

Mgr. Mária Kaľamárová

Vedomostná súťaž o druhej svetovej vojne a SNP

Oblastná organizácia SZPB každoročne organizuje súťaž pre žiakov základných a stredných škôl, v ktorej súťažiaci preukážu svoje vedomosti o druhej svetovej vojne a Slovenskom národnom povstaní.

V priestoroch Mestského úradu vo Zvolene sa 4. mája 2018  konalo oblastné kolo súťaže. Okres Zvolen reprezentovali žiaci našej školy Martina LapínováSimona Murinčeková z II. H a Jozef Ďuriš z II. A. Všetci zúčastnení sa na súťaž pripravovali zodpovedne, vedomosti gymnazistov z Detvy a Krupiny však boli lepšie.

Výsledky:

  1. miesto Gymnázium Detva
  2. miesto Gymnázium Krupina
  3. miesto SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen

Víťazom blahoželáme, našim žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

Úspech v Púchove

Dňa 3. mája 2018 žil Púchov 4. ročníkom súťaže TRENDY BAROVÝ ČAŠNÍK 2018, ktorú organizovala SOŠ obchodu a služieb v Púchove v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, mestom Púchov,  Školou baristu, Školou barmana a sponzormi.

Súťaž prebiehala v dvoch súťažných kategóriách. My sme súťažili v kategórii B, kde nás reprezentovali žiačky Soňa Balková a Kristína Majerníková z odboru hotelová akadémia. V disciplíne barista mali v časovom limite 5 minút pripraviť 2 porcie espressa a 2 porcie vylosovaného kávového nápoja  podľa baristickej základnej terminológie. Hodnotila sa kvalita espressa, technika prípravy vylosovaného kávového nápoja, spôsob podania, hygiena pracoviska a čas. V disciplíne barman mali žiaci miešať nápoje na rýchlosť technikou shake. Súťažili proti sebe vždy dvaja súťažiaci, ktorí pripravovali určený nápoj  (2 porcie) v miešacom pohári a v šejkri. Hodnotilo sa dodržanie postupu prípravy nápojov, výsledný vzhľad nápoja, rozhodujúci bol čas. Naše žiačky si na svojej prvej súťaži počínali veľmi dobre. Soňa Balková sa umiestnila na 3. mieste a Kristína Majerníková získala 1. miesto.

Žiačky sa vracali zo súťaže povzbudené a motivované pracovať na sebe, aby aj v budúcnosti mohli reprezentovať školu na odborných súťažiach.

Mgr. Zdenka Cibuľová

Design by: www.diablodesign.eu