Gastronomické Brno
V dňoch 13. a 14. februára 2023 sa gastronomickom centre Kuliner Plus v Brne konala súťaž pod názvom BernardChef 2023 v odbore kuchár junior. Súťaž bola vyhlásená pre kuchárov a študentov v odbore kuchár a jej cieľom bolo vyhľadať talenty a podporiť ich fortel, originalitu, tvorivosť a kreativitu.
Súťažiaci mali dostatok priestoru na splnenie súťažnej úlohy v moderne vybavenej učebni Kuliner centra, v ktorej pracovali s novými, modernými technológiami v gastronómii.
Prvé kolo súťaže bolo anonymné. Úlohou bolo zaslať zostavené slávnostné menu a receptúry týchto jedál. Spomedzi 60 zaslaných prihlášok a receptúr náš žiak Christofer Kováč zo IV. H triedy postúpil medzi 17 postupujúcich do semifinálového kola. Semifinále sa konalo 14. februára 2023. Úlohou súťažiacich v semifinálovom kole bolo počas 4 hodín pripraviť štvorchodové slávnostné menu, ktoré sa skladalo z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Súťažiach hodnotila odborná, ale aj laická komisia v čele so šéfkuchárom pivovaru Bernard.
Súťaž bola zaujímavá, ale mala aj nedostatky. Za hlavný nedostatok považujeme to, že sme sa nedozvedeli, na akom mieste sa náš súťažiaci Christofer umiestnil. Súťažiacim, ktorí sa nedostali do finále, sa porota iba poďakovala za účasť. Súťažiacich predsa motivuje a posúva ďalej aj vedomosť o umiestení, aby na sebe mohli ďalej pracovať.
My nášmu súťažiacemu ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy i seba na tejto medzinárodnej súťaži. Žiaka na súťaž pripravovala MOV Kaľamárová.
Mgr. Mária Kaľamárová
> >