SOŠ hotelových služieb a obchodu ZVOLEN 

Telefón: +421-45-533 39 86 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Sladké umenie na Poézii v gastronómii 2017

Už stalo tradíciou, že v januári sme my z odboru cukrár prítomní na súťaži Poézia v gastronómii 2017 v rámci Danubius Gastro v Bratislave. Súťaž sa tento rok konala 27.01.2017.

Naši študenti a učiteľka odborných predmetov nás reprezentovali v troch kategóriách.

V kategórii cukrár junior za nás súťažila žiačka Romana Harazínová z 3.E triedy. Pod odborným dohľadom pána majstra Bc. Tomáša Mihalčíka pripravila tri druhy dezertných tanierov. Makové šťastie - makový korpus plnený smotanovým krémom, višňami na červenom víne, doplnený ovocím a čokoládou. Tropický raj -  pomarančovo-čučoriedkový dezert doplnený ovocím a čokoládovou ozdobou. Jablkový bozk - linecky korpus plnený vanilkovým krémom a jablkami na bielom víne so škoricou, doplnený ovocím a čokoládovou ozdobou. Romana za svoje sladké pokušenie získala bronzovú medailu.

V kategórii cukrárska artistika nás zastupovala Natália Húsková z 3.E triedy, ktorá si tento rok pripravila rodostrom, ktorý  bol vyhotovený z tmavej čokolády, na ktorý žiačka pripevnila fotky svojej rodiny spravené z bielej a tmavej čokolády špeciálnou technikou. Žiačka sa pripravovala pod odborným vedením učiteľky odborných predmetov Bc. Viery Sebíňovej. Žiačka za svoju prácu bola ocenená striebornou medailou.

V kategórii cukrárska artistika senior svoje umenie, fantáziu  a zručnosti predviedla učiteľka odborných predmetov odboru cukrár Bc. Viera Sebíňová, ktorá za svoj exponát vytvorený z karamelu s názvom Zabudnutá rozprávka získala zlatú medailu. Zároveň sa stala aj absolútnou víťazkou v tejto kategórii.

Všetkým blahoželáme a prajeme, aby sa im aj naďalej tak dobre darilo.

MASTER CUP 77  2017

V rámci Medzinárodného gastronomického festivalu Danubius Gastro v Bratislave sa  dňa 27.01.2017 konal 3. ročník  súťaže  barmanov pod názvom MASTER CUP 77 2017 v kategórii Junior.

Do tejto súťaže bolo zapojených 52 študentov z celého Slovenka. Našu školu na tejto súťaži reprezentoval žiak IV. H triedy Viliam  Berger. Viliam súťažil v príprave krátkeho nápoja, ktorý sa podáva po večeri. Svoj alkoholický drink pomenoval Cinamon Viliam, v preklade Škoricový Viliam. Hodnotiaca komisia, ktorá bola zložená z členov Slovenskej barmanskej asociácie, konečné výsledky rozdelila do troch pásiem – zlaté, strieborné a bronzové. Náš žiak sa zúčastnil súťaže po prvýkrát a hneď sa umiestnil v striebornom pásme.

Žiakovi za úspešné reprezentovanie našej školy na súťaži veľmi pekne ďakujeme.

Barbora Vajdová

 MOV

Mládež a verejný život

21. 12. 2016 sa na našej škole uskutočnil  workshop na tému Mládež a verejný život.  Viedla ho Kristína Rusnáková  z Asociácie krajských rád mládeže. Cieľom je vzbudiť u stredoškolských študentov záujem o verejné dianie, zapojiť ich do verejného života, naučiť všímať si aktuálne problémy vo svojom okolí a riešiť ich.

    Zúčastnili sa ho triedy 2.Z, 2.A, 2.K a 2.H. Okrem zaujímavých informácií si vyskúšali rôzne aktivity zamerané na túto tematiku a hravou formou sa pokúšali formulovať súčasné problémy a hľadať riešenia. To, čo sa dozvedeli, využijú nielen na vyučovaní, ale aj v bežnom každodennom živote.

Online marketingové nástroje

Dňa 14. decembra 2016 sa mohli naši študenti piateho ročníka študijného odboru hotelová akadémia oboznámiť s využitím virtuálneho priestoru, ktorý ponúkajú i sociálne siete.

Olympiáda v anglickom jazyku 2016

Tradične vždy v decembri na našej škole prebieha školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Najlepší angličtinári školy sa stretli vo štvrtok 15.12.2016, aby si otestovali svoje vedomosti v gramatike a slovnej zásobe a zručnosti v počúvaní, čítaní a hovorení. Záujem bol opäť veľký, olympiády sa zúčastnilo 25 študentov zo všetkých študijných i učebných odborov. A práve učebný odbor bol tento rok veľkým prekvapením v podobe súťažiacich Klaudie Kováčovej z triedy III.M a Rasťa Königa z triedy II.E, ktorí podali neuveriteľné výkony.

Vianoce sú spojené s láskou, štedrosťou a pomocou

V duchu týchto krásnych slov udržiavame  každoročnú tradíciu a v predvianočnom období organizujeme v našej škole pre deti z Detského domova Ratolesť v Tŕní zbierku hračiek, knižiek a rôznych darčekov.

Najkrajším darčekom pre deti by boli určite Vianoce prežité so svojou rodinou, bohužiaľ, nie vždy je to možné a dopriate každému. Preto veríme, že vyzbierané darčeky a s láskou napečené vianočné pečivo pani Nociarovou, Schallerovou a Strakovou, ktoré sme im osobne odovzdali 13. decembra 2016, aspoň trochu vnesie radosť do ich detských duší.

 

Súťaž Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

13.decembra 2016 sa uskutočnilo v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vyhodnotenie  23. ročníka regionálneho kola  celoslovenskej súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko.

V literárnej súťaži v 3. kategórii žiakov stredných škôl uspela aj naša  Barbora Minková, žiačka tretieho ročníka odboru obchodná akadémia, ktorá svojou prózou postúpila do celoštátneho kola literárnej súťaže.

Barborke srdečne blahoželáme a prajeme veľa literárnych úspechov!

View the embedded image gallery online at:
https://www.soshotel.sk/index.php?start=143#sigFreeId5cc5085983

Olympiáda v  nemeckom jazyku

Mesiac december a predvianočné obdobie sú už tradične spojené s olympiádou v cudzích jazykoch na stredných školách. Ani tento rok to nebolo inak a školské kolo olympiády v nemeckom jazyku sa uskutočnilo dňa 02.12.2016. Prihlásení žiaci súťažili v 3 kategóriách. Víťazi jednotlivých kategórií získali diplomy a knižné odmeny.

 

Je čo škole vrátiť

Prvý decembrový deň bol takým malým sviatkom pre výber žiakov gastronomických odborov. Za oknami poletovali vločky prvého tohtoročného snehu a v kuchynke – v odbornej učebni sa niesla vôňa z kulinárskych špecialít. Miestnosť dýchala zážitkovým varením. O tento zážitok sa postaral Lukáš Guzman, majiteľ firmy Empresa catering, ale hlavne náš bývalý študent odboru hotelová akadémia.

Chuťové poháriky sa rozozvučali pri ochutnávaní kačacieho rillettess s cibuľovým čatní, domácou brioškou s karamelizovaným cumquatom a mikrobylinkami. Bravčový bôčik s karfiolovým pyré s vanilkou či jablká na bielom víne presvedčili, že bôčik vôbec nemusí byť mastný, ale šťavnatý a chrumkavý.  A keď ho servírujete s mikrobylinkami z brokolice s chipsami z karfiolu, jedlo sa postará o silný gastronomický zážitok.

A čo sladká bodka na záver? Nechýbala- patrila čokoládovej tartaletke s drobenkou a rozmixovanou mätou s cukrom v kombinácii s jedlými kvetmi.

Žiaci sa nielen oboznámili s moderným prístupom spracovania  tradičných surovín, ale hlavne si rozšírili svoje vedomosti s foodstylingom.

Je škole čo vrátiť. Touto vetou sa s nami lúčil Lukáš a ubezpečil všetkých prítomných, že vždy sa bude rád vracať.

 

Ďakujeme! 

                                                                     Ing. Mária Motošková

View the embedded image gallery online at:
https://www.soshotel.sk/index.php?start=143#sigFreeIdb0b281bcd0

Žilinská gastronomická jeseň 2016

Kde sa varí, pečie, súťaží, sme tam. Tak to bolo aj 24.11.2016. Už tradične  sme nechýbali v Žiline, teraz už na  V. ročníku Žilinskej gastronomickej jesene, ktorú organizoval Žilinský klub kuchárov a cukrárov a ktorá sa konala v priestoroch priemyselnej zóny Event House.

Design by: www.diablodesign.eu