Žilinská gastronomická jeseň 2024
Vzduchom tancujú zlatisté listy a chladné rána prenikajú do srdca – prichádza jeseň. So svojím pokojom nás volá do kuchýň, aby sme sa zahriali vôňami nápaditých sezónnych jedál a dezertov.
Žilinská gastronomická jeseň 2024 sa tento rok konala 24. októbra v priestoroch Hotelovej akadémie v Žiline pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Súťažilo sa v kategóriách – kuchár junior, kuchár senior, cukrár Junior, pekár Junior, pekár Senior. Súťaž prilákala tých najlepších kuchárov a cukrárov, ktorí sa predviedli v úžasných kulinárskych predstaveniach, kde ich jedlá a dezerty rozprávali príbehy a rozoznievali chuťové bunky.
Hlavnou témou kuchárskej aj cukrárskej súťaže tohto ročníka bola sezónna kuchyňa aj tradičné recepty v modernom prevedení. Organizátori privítali talentovaných študentov z Prešova, Vysokých Tatier, Liptovského Mikuláša, Ružomberka, Čadce, Žiliny, Púchova, Prievidze, Krupiny, Zvolena, Lučenca, Banskej Bystrice a Piešťan. V kategórii kuchár bolo úlohou pripraviť dvojchodového menu, v kategórii cukrár zasa príprava tanierových dezertov.
Odbor cukrár na súťaži reprezentovala žiačka Mária Ostrihoňová z II.E. Pripravila tri dezertné taniere s chuťou jesene. Porota zhodnotila použité suroviny a ich kombinácie, rôznorodosť tvarov výrobkov, nápad, kreativitu a servírovanie výrobkov. Mária sa umiestnila v striebornom pásme.
Kuchárske umenie zastrešilo na súťaži duo Tomáš Krnáč z III.H a Tomáš Mlynár z II.G. Naši mladí kuchári pripravili a naservírovali v časovom limite dve porcie studeného predjedla a dve porcie teplého jedla z ľubovoľných surovín a povinných surovín – králika a gaštanov. Žiaci v kategórii kuchár junior získali diplom za účasť, tentokrát sa na popredných miestach neumiestnili.
V Žiline sa opäť kulinárske umenie stretlo s tradíciou a inováciou a každý pokrm bol oslavou jesene, priateľstva a lásky k dobrému jedlu. Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu a ich majstrom odborného výcviku za prípravu.
> >